info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Att slira lite på traditionen kan ge det lilla extra

”Freeeeeeeze”. Så lät det kanske i panik när fack och arbetsgivare tidigare i våras drog i handbromsen. Avtalsrörelsen avbröts. Orsaken var naturligtvis coronaviruset.

Foto: Mostphotos

Viruset vände snabbt upp och ner på alla ekonomiska kalkyler. Med tanke på det var det rätt att flytta fram förhandlingarna. Byggnads ingång i avtalsförhandlingarna var att driva frågor som ordning och reda, högre pensioner och bättre arbetsmiljö. Den inriktningen kommer förbundet ha kvar i höst.

När det gäller lönen bollades som vanligt mycket över till den kollektiva tanken inom LO-sfären. Den som innebär att industrin traditionsmässigt förhandlar först för att sätta lönenivån. Sedan ska alla andra förbund följa efter. Så kommer det bli även i höst, räkna med ett avtalsvärde som är lika för alla förbund.

Men trots detta – det finns en förhandlingsväg för de fack som vågar ge medlemmarna det lilla extra när det gäller lönen. Detta genom att slira lite på traditionen, utan att sänka LO-samarbetet.

Avtalen som förhandlas fram i höst gäller för kommande kollektivavtalsperiod. Hur tiden från 1 maj i år till att nya avtal tecknas ska behandlas är förhandlingsbar. Där finns det en öppning.
Ett extra tryck blir det naturligtvis på fack som har medlemmar som är sysselsatta i branscher där arbetsmarknaden i princip rullat på normalt. Något som definitivt gäller Byggnads. Byggnadsarbetarna har i stor utsträckning knegat på som vanligt och byggbolagen har hittills klarat krisen relativt bra. Skillnaden är stor mot vissa andra sektorer där arbetslösheten skenar och företagen blöder. Vissa branscher kämpar för att överleva. För deras del går det inte att utesluta att den retroaktiva lönen brinner inne helt och hållet. Frågan är – hur kommer Byggnads agera?

Snart semester – låt hammaren vila några veckor!

Hur kommer det att gå med bostadsbyggandet i höst?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig