Att nå fram till migrantarbetarna är en ödesfråga
Årets avtalsrörelse rullar så sakta mot sitt mål. Sedan industrin satt märket på 6,4 procent (på två år) vet båda parterna vad som gäller.

De flesta byggnadsarbetare jobbar på utan att märka alltför mycket av detta. Det är i stängda rum som detaljerna granskas och förhandlas om. Blir det någon arbetstidsförkortning och vad kostar den i så fall?
Men det här gäller för dem som har jobb. I byggbranschen är numera ovanligt många utan. De senaste krisåren har fått arbetslösheten att stiga till över tio procent och många jobbar också med annat än det byggyrke de en gång utbildat sig till.
Och i avtalsförslagen står väldigt lite som hjälper dem.
Ordning och reda
För den stora konflikten handlar om ordning och reda i den stökiga byggbranschen där kriminalitet och fusk präglat vardagen för alldeles för många, alldeles för länge.
Att nå fram till migrantarbetarna är därför en ödesfråga. Det är med dem som både arbetslösa byggnadsarbetare och lärlingar konkurrerar. Det hjälper dåligt att lägga skulden på varje hitrest individ och slänga ut dem ur landet när fusket upptäcks. För nya hittar genast hit igen och igen och igen. Det är så världen ser ut i dag.
Och byggarbetsgivarna kommer inte att anstränga sig att göra skillnad vad de än säger eftersom de tjänar pengar på obalansen. Inom EU råder dessutom fri rörlighet. Alla därifrån kan söka arbete i Sverige.
Det är först när vi själva tar in migranterna från kylan och ser till att samma lön och villkor gäller för dem som för svenskar som den onda cirkeln kan brytas.
Det är minst sagt en facklig utmaning.
Glöm inte Ukraina! Tullkriget spelar Putin i händerna.
Varför har ingen sagt att det finns elektriska sekatörer? Himmelriket ju!