info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockadvarsel i Uppsala

Företaget vill inte teckna kollektivavtal, vilket har gjort att Byggnads nu varslat om blockad. Om situationen inte löser sig innan dess träder blockaden i kraft den 27 augusti.

Enligt Byggnads ombudsman Bengt Westman hade Byggnads tidigare kollektivavtal med ett företag där de berörda arbetarna jobbade. Men i vintras sa företaget upp avtalet och flyttade över personalen till det nu varslade, avtalslösa dotterbolaget Brukskvarnen.
Uppsägningen kom efter att Byggnads hade drivit igenom anpassningar till avtalet gällande både arbetsmiljö och anställningsvillkor, uppger Bengt Westman.
– Efter det kan man väl säga att företaget tappade intresse för att ha någon relation med oss, säger han.

”Utsatta utan avtal”

Det varslade företaget använder främst utländsk arbetskraft. Enligt Bengt Westman har Byggnads ingen tydlig bild av arbetarnas villkor i dagsläget. Men han menar att man är väldigt utsatt när kollektivavtal saknas.
– Det är jättemycket som inte är reglerat i och med att det inte finns något kollektivavtal, konstaterar han.

Kan neka att göra jobb

Om blockaden träder i kraft kan det slå mot företagets verksamhet genom att Byggnads medlemmar hos företagets underentreprenörer inte utför arbete åt företaget.
Diskussionerna om villkoren uppstod från början på en arbetsplats i Uppsala där företaget gör renoveringsarbeten.

”Det är diskriminering”

Vd´n för bolagen, Asterios Ziakoulis, säger till Uppsala Nya Tidning att han sa upp det tidigare avtalet på grund av Byggnads lönekrav.
– Jag ville anställa två helt oskolade utländska personer för byggarbeten och de skulle få en lön på 18 000 kronor i månaden. Byggnads ville inte godkänna en lön åt dem under 28 700 kronor vilket är helt orimligt för personer utan utbildning. Det gjorde att jag sade upp kollektivavtalet, säger han till tidningen.
Han kallar det diskriminering att kräva den lönen som Byggnads begärde för utländsk arbetskraft.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockadvarsel i Uppsala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig