info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockadhot mot Preemraff

Byggnads hotar nu med blockad mot bygget vid Preemraff i Lysekil. Orsaken är att de thailändska byggnadsarbetarna inte fått den lön de blivit lovade. -Det är frågan om rena slavarbetet, säger Byggnads Willy Hulthén.

Han berättar att Byggnads kommer att lägga ett varsel om indrivningsblockad, för att få in obetalda löner.
‑ Betalar inte arbetsgivaren ut pengarna till de thailändska arbetarna, stänger vi arbetsplatsen.
Byggnads kräver att mellanskillnaden mellan det de skulle ha enligt avtal och det som de fått, ska sättas in på ett konto senast på torsdag. Annars träder blockaden ikraft på fredag.    

Willy Hulthén kommer i morgon att träffa representanter för Preem, den italienska huvudentreprenören Irem och det thailändska bemanningsföretag, Vinc Placement, där de 230 thailändska svetsarna och rörmontörerna är anställda.
– Det är ren skandal hur de thailändska arbetarna har blivit behandlade, säger han.

De har blivit lovade 115 kronor i timman eller drygt 20 000 kronor i månaden. Men företaget gör en mängd avdrag på deras lön för resor, boende med mera, så lönen slutar på mellan 3 500 och 6 000 kronor i månaden. Lönen betalas ut i Thailand och här i Sverige får de endast 500 kronor i månaden vilket ska räcka cigaretter, telefonkort med mera. Många av arbetarna är rejält skuldsatta efter att betalat tusentals kronor för att få möjlighet att komma till Sverige och arbeta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockadhot mot Preemraff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig