info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot uteblivna löner på Åre-bygge

Drygt 25 byggnadsarbetare har inte fått ett öre för sitt jobb med ett hotell i Åre. Under måndagen genomförde fackförbundet SAC en blockad på byggarbetsplatsen. Och blev bortkörda av polis.

Det handlar om ombyggnationen av Grand hotell i Åre. Sedan augusti har totalt cirka 25 byggnadsarbetare befunnit sig på projektet. Till lokaltidningen Östersundsposten säger Ruben Tastas-Duque från fackförbundet SAC Syndikalisterna de inte fått den lön de ska ha. Totalt ska byggherren, bostadsrättsföreningen Grand Residens i Åre, var skyldig byggnadsarbetarna 600 000 kronor.

Samtliga 25 är medlemmar i SAC. En av dem är snickaren Jorge Campos som lämnade bygget redan efter 15 dagar eftersom han inte fick betalt. Nu är han tillbaka i Åre för att delta i blockaden och kräva sin och sina arbetskamraters löner.
– Flera av mina kompisar var här i två månader utan att få lön, säger han till Östersundsposten. 
Arbetarna blev lovade 120-140 kronor i timmen plus semestersättning. Tidigare har 35 polska byggnadsarbetare jobbet med renoveringen, och inte heller fått betalt. De valde då att åka tillbaka till Polen.

Byggherren har inte velat träffa facket eller någon av byggnadsarbetarna. Däremot polisanmälde byggherren de som blockerade bygget för olaga intrång. Under måndagen hävde polisen blockaden och frågade efter namn och identitetshandlingar av dem som var på plats.
– Vi har meningsskiljaktigheter om vad som är grundlagsskyddade fackliga åtgärder. Vi menar att det är en laglig protest, säger Lars Axelsson från SAC:s ungdomsförbund i Östersund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot uteblivna löner på Åre-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig