info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot storbygge i Norrbotten

Byggnads ledning beslutade nu på förmiddagen att lägga en blockad mot det slovakiska företaget Termostav som utför renoveringssarbeten på SSAB:s koksverk i Luleå. Om blockaden träder i kraft stoppas allt arbete på arbetsplatsen fredagen den 3 oktober.

På arbetsplatsen arbetar ungefär 100 slovakiska murare. När arbetet drog igång tecknade Byggnads ett avtal med Termostav där parterna kom överens om en lägstalön för yrkesarbetarna på 137;05 kronor per timme. Dessutom reglerades ob-tillägg, övertids- och semesterersättning.
Under den senaste veckan har Byggnads fått signaler om att de slovakiska murarna inte fått den lön och ersättningar som förbundet förhandlade fram. Istället ska de slovakiska murarna ha fått skriva på ett kontrakt innan de lämnade Slovakien som ger dem en garantilön på 8 kronor per timme med en möjlighet att kunna dubbla den lönen om de sköter sig på jobbet. Det tycks alltså finnas en stor skillnad på lönenivån som Byggnads och Termostav tecknat avtal om och den lön som faktiskt betalats ut.
– Vi måste ta reda på hur mycket de får i lön. Det är många rykten som går så vi måste få klarhet, men mycket pekar på att något inte stämmer, säger Gösta Norberg, ombudsman på avdelningen i Luleå.
Med hjälp av blockaden hoppas Byggnads kunna sätta press på Termostav så att de redovisar alla kvitton på utbetalda pengar.
Totalt har ungefär 200 murare från Slovakien arbetat på bygget. De har varit där och arbetat i omgångar. Om uppgifterna om de låga lönerna stämmer så har deras arbetsgivare Termostav lurat dem på flera miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot storbygge i Norrbotten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig