info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot skånska byggen

Allt fler företag sätts i blockad när Byggnads nu försöker mota utnyttjandet av utländsk arbetskraft på skånska byggen.

En enskild firma i Malmö är i blockad sedan den 5 november. Firman bygger nya villor i Malmöområdet och blockaden har, enligt Byggnads i Malmö, medfört att en rörfirma hoppat av på ett villabygge.
I morgon, fredag, sätts en tysk firma i blockad. Företaget bygger en villa i nordvästra Skåne och vägrar teckna avtal med Byggnads i Helsingborg.
Från den 25 november blockeras allt byggjobb på företagen Gothem Service AB och Huskoncept i Skåne AB. Båda företagen är verksamma i Malmö och anlitar arbetskraft som hyrs från företag som specialiserat sig på uthyrning av polska eller baltiska egenföretagare.

Den 26 november inleds blockader mot ett företag kopplat till Peter Jissboms Polenkonsulten samt mot ett företag i gruppen runt Lars Vikingssons Polite och Rentabuilder. Blockaden gäller byggjobb på de båda företagens arbetsplatser i Byggnads Helsingborgsavdelning.
Blockaderna innebär att allt byggjobb är förbjudet att utföra på arbetsplatser inom det område som omfattas av beslutet. Medlemmar i Byggnads som utför arbete på en blockerad arbetsplats hotas av uteslutning. Byggnads kan däremot inte hindra att personer som inte är medlemmar utför arbete.

För att blockaden ska omfatta andra arbetsuppgifter än rent byggjobb, typ vvs-montering, anläggningsjobb, elinstallationer eller måleri krävs det beslut om sympatiåtgärder. Men det är vanligt att seriösa underentreprenörer hoppar av jobb på byggen som är satta i blockad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot skånska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig