info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot lettisk byggare utvidgas

Byggnads begär sympatiblockad från elektrikerna för att sätta press på det lettiska företaget Laval un Partneri. De lettiska byggnadsarbetarna vet inget om konflikten.

Byggnads blockad mot företaget Laval un Partneri är inledd. Företagets två arbetsplatser i Stockholmsområdet är uttagna men effekten av blockaden är obefintlig eftersom det inte finns några medlemmar i Byggnads på företaget.
Byggnads har därför begärt sympatiblockad från elektrikerförbundet.

Laval un Partneri är arbetsgivare åt ett 30-tal lettiska byggnadsarbetare som arbetar på ett skolbygge åt Vaxholms kommun samt på ett bostadshus i Djursholm. Laval hyr ut arbetskraft till sitt svenska dotterbolag, L&P Baltic Bygg.
De lettiska betongarbetarna på skolbygget i Vaxholm säger till byggnadsarbetaren att de är nöjda med de arbetsvillkor de har. De säger sig inte veta något om konflikten mellan arbetsgivaren och Byggnads.
– Jag arbetar här i tre veckor. Det är en vecka kvar. Sedan åker jag hem, men jag hoppas att jag får komma tillbaka, säger Levs Nogins, 61 år från Riga.

Byggnads vill teckna ett kollektivavtal med Laval un Partneri. I förhandlingarna har man begärt en timlön på 145 kronor och andra normala avtalsvillkor. Det lettiska företaget hävdar att man enligt EU-rätten har rätt att tillämpa avtalsvillkor från det lettiska kollektivavtalet. Det innebär, enligt företaget, en månadslön på cirka 13 000 kronor till de kollektivanställda.
Via advokat har företaget riktat fredpliktsinvändning mot Byggnads stridsåtgärd men Byggnads anser inte att det finns någon grund för invändningen.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit att Laval un Partneri är ett litauiskt företag. Vi beklagar den felaktiga uppgiften.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot lettisk byggare utvidgas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig