info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot företag utan avtal

Byggnads avdelning i Gävle kommer att sätta två polska företag i blockad. Anledning: Cirka 60 polska rörarbetare arbetar utan av tal på Stora Enso.

I fredags träffade Karl-Göran Alm från Byggnads en av cheferna från det ena av de båda företagen. Den andre chefen dök inte upp.
Förhandlingen avbröts efter fem timmar, utan att man kommit överens. Efter detta skrev Karl-Göran Alm till Byggnads centralt, och begärde att förbundet skulle varsla om stridsåtgärder. Enligt de rykten som florerar på massafabriken tjänar polackerna omkring 35-40 kronor i timmen.

– Vi har begärt att få veta vad de tjänar, men varken polackerna själva, eller deras chefer har velat yppa något om detta, säger Karl-Göran Alm.
Förhandlingarna, både den som bröt samman i fredags, och tidigare förhandlingar, har i stället handlat om andra saker. Bland annat vill de polska företagen inte acceptera försäkringsvillkoren i avtalet.
Konflikten mellan Byggnads och de polska företagen har fått Stora Enso att vilja medla. I dag försöker företaget att samla parterna för att nå en lösning.
– Jag är besviken på att inte Stora Enso reagerat tidigare, säger Karl-Göran Alm, som misstänker att det var blockadvarslet som fått dem att agera.

Nästa vecka, då blockaden träder i kraft, kommer Stora Enso att ha en så kallad stoppvecka, för att göra underhållsåtgärder. Under denna vecka kommer en rad lokala byggföretag att vara inblandade i servicearbetet och blockaden kommer att slå hårt.
Byggnads avdelning måste enligt regelverket skicka en förfrågan till förbundet centralt, som sedan fattar beslut om varsel. Karl-Göran Alm har skickat en ansökan om att få ta ut 14-15 medlemmar ur Byggnads i blockad.
De båda polska företagen heter Centrostal Montaz och Termokor och är underentreprenörer till Astom, som anlitats av Stora Enso för att installera ett nytt rökgasfilter i massafabriken. Arbetet påbörjades i somras och beräknas pågå någon månad ytterligare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot företag utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig