info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad i Luleå uppskjuten

Den varslade blockaden mot SSAB;s koksverk i Luleå flyttas fram från fredag till tisdag. Det är samtal mellan de inblandade företagen och facket, som gjort att Byggnads fattat beslutet att skjuta på blockaden.

Byggnads har varslat om blockad mot koksverket, efter uppgifter om att slovakiska murare som bygger om verket, har fått rena slavlöner på 13-18 kronor i timman. Blockaden skulle ha trätt ikraft idag, fredag, men under torsdagen hölls ett möte mellan facket och den slovakiska arbetsgivaren Thermostav.
– Thermostav har sagt att de ska betala ut avtalsenliga löner, i de fall där byggnadsarbetarna ännu inte fått ersättning, berättar Willy Hulthén, förhandlingsombudsman på Byggnads.
SSAB har lagt ut ombyggnaden av verket på entreprenad till tyska Thyssen, som i sin tur har anlitat Thermostav.
Också Thyssen har gjort en utfästelse gentemot Byggnads. Företaget garanterar att de betalar de återstående lönerna om Thermostav inte håller sitt löfte.
Under de närmaste dagarna ska Byggnads kolla upp att de pengar företagen utlovat verkligen finns i praktiken. På tisdag hålls ett nytt möte mellan facket och Thermostav.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad i Luleå uppskjuten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig