info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad begärd efter misstänkt avtalsbrott

Byggnads i Dalarna har flera uppgifter som tyder på att Mostosal Pulawy och Complex bryter mot sina avtal. Avdelningen begärde därför den 2 juni att Byggnads sätter företagen i blockad.

Polska Mostosal Pulawy och ungerska Complex har tillsammans ett 100-tal anställda som arbetar som industrirörmontörer på Kvarnsvedens pappersbruk. De anställda omfattas av hängavtal mellan företagen och Byggnads som innebär en lön på 130 kronor per timme.
Kontrakt som Mostosal skrivit innan avresan till Sverige, som avdelningen nu har kommit över, visar dock att de anställda får mindre än hälften per timme i lön.
– De har svårt att reda ut det här på ett godtagbart sätt. Bland annat har de sagt att skatten i Polen är väldigt hög, säger Christer Larsson på Byggnads i Dalarna som genomfört lokala förhandlingar med båda företagen utan att kunna få klarhet i om de sköter sina åligganden enligt hängavtalen.

Från anställda på Mostosal har avdelningen fått veta att lönen är 9 572 kronor per månad. Anställda på Complex har berättat om lön på 54 kronor per timme medan det ungerska företaget själva redovisar till facket att de betalar 111 kronor per timme i lön. Enligt avtal skulle lönen vara 130 kronor per timme eller strax över 22 000 kronor per månad.
– Vi ifrågasätter också arbetstiden. Vi får veta av gubbarna att de arbetare 10 timmar på måndag till fredag och åtta timmar på lördagar, säger Christer Larsson.

Företagen har inte lyckats visa för Byggnads att de betalar avtalsenlig lön. Inte heller frågorna om arbetstid har blivit utredda i de lokala förhandlingarna. Byggnads i Dalarna har därför begärt att båda företagen sätts i blockad på grund av avtalsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad begärd efter misstänkt avtalsbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig