info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blixtnedslag orsakade dödsolyckan i Broddbo

Det var ett eller flera blixtnedslag som orsakade den svåra olyckan i Broddbo, utanför Sala förra året, då två personer omkom. Det visar en rapport från arbetsmiljöverket.

Den så kallade Broddbogruppen på arbetsmiljöverket har i dag lagt fram sin rapport om olyckan i Broddbo. Enligt utredningen var den direkta orsaken till olyckan ett kraftigt åskväder med ett eller flera blixtnedslag i anläggningens omedelbara närhet. Sannolikt har ett blixtnedslag gett upphov till spänningar i kvarvarande ledningar i anläggningens radiomast. På de platser där ledningarna går ned i berget och mynnar ut i bergrummen uppstod troligen en gnistbildning som i sin tur antände de bensingaser som fanns kvar där. Vid antändningen exploderade gasblandningen i form av en hastig förbränning.
Broddbogruppen ger i utredningen rekommendationer för en ökad säkerhet vid liknande arbeten. Bland annat måste riskhanteringen och förebyggande åtgärder förbättras.
Det var den 21 maj 2003 som olyckan inträffade. Fem personer fanns på platsen. Tre från Skanska, en inhyrd maskinförare och en man från SGU- Sveriges Geologiska undersökning. Två Skanska-anställda murare, Sven-Inge Ranström, 44 år, och Per-Åke Lundell, 45 år, omkom vid olyckan.
Skanska arbetade på uppdrag av SGU med att riva anläggningen och utföra installationer för miljösäkring och framtida miljökontroll. Anläggningen, som tömdes 1996, användes som lager för blyfri bensin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blixtnedslag orsakade dödsolyckan i Broddbo

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig