info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bjudpengarna rullar i Peab

Det finns inga gratisluncher, sägs det. Den som betalar förväntar sig oftast något i gengäld, åtminstone inom affärslivet. När det gäller mutor så ligger byggbranschen i topp.

Mer än vart fjärde anmält fall av misstänkt mutbrott gäller byggbranschen, där har kommunala och statliga tjänstemän haft en nyckelroll.

I Stockholms tingrätt inleddes nyligen rättegången i en stor härva inom kriminalvården. En toppchef inom kriminalvården, tidigare polisen, och tre företagare står åtalade.

Mutor för 30 miljoner kronor har betalats ut i samband med byggandet av nya fängelser, bland annat Saltviksanstalten utanför Härnösand.

Peab är Sveriges största bygg- och anläggningsföretag, och om mutkulturen är vanligare i Peab än i andra byggföretag vet vi ingenting om.
Däremot vet vi att flera fall av misstänkta mutor i samband med Peab-affärer nu prövas av åklagare på flera håll i landet.

Ett av fallen Falun. Där visar åklagarens förundersökning på en tydlig bjudkultur. Bland annat berättas om hur en kommuntjänsteman gått runt och frågat vem som ville ha fest och sagt att Peab eller någon annan entreprenör får bjuda.

Ett av fallen gäller Friends arena i Solna. När målet prövades rättsligt fälldes den dåvarande kommundirektören i Solna. Peabs grundare Erik Paulsson och bolagets före detta vice vd friades.

I internationell jämförelse är Sverige ett av världens minst korrumperade länder, i varje fall om det gäller mutor till domare, poliser och politiker.

Däremot tycks byggbranschen ha sin egen kultur av bjudresor med god mat och mycket dryck, och ibland lite virke och extra byggtjänster till extra betydelsefulla
kommuntjänstemän.

Måste det vara så?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bjudpengarna rullar i Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig