info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bilning stoppas med ny arbetsmetod

Byggnadsarbetarna skulle bila 162 badrum. Regionala skyddsombudet hotade med att stoppa jobbet och nu är en förändring på gång. En ny arbetsmetod utan handbilning planeras.

– Att slippa handbilning innebär en vändning för byggnadsarbetarnas hälsa, säger Mats-Ola Lundström, regionalt skyddsombud på Byggnads i Umeå.
Handbilning är en arbetsmetod som gett skador på många byggnadsarbetare.

Den aktuella arbetsplatsen är en badrumsrenovering i Umeå med 162 lägenheter med en omfattande bilning i badrummen. Tidigare hade företaget, Peab, planerat att bilningen skulle ske med robot. Men på grund av att stammarna ligger så djupt i valvet, visade det sig att en maskin skulle slå hål på taket.

När Mats-Ola kom till arbetsplatsen efter nyår, såg han att byggnadsarbetarna stod och handbilade. För att jobbet skulle bli klart måste de handbila flera timmar per dag.
– Det var oacceptabelt, så jag tillkallade arbetsmiljöinspektionen och det blev ett möte, berättade han.
Det kommer att bli ytterligare ett möte den 20 februari, då företaget och beställaren ska enas om vilken ny arbetsmetod som ska gälla.

Det som diskuteras är en arbetsmetod som innebär att man ska borra hål i taket, installera kassetter och dra avloppsstammar och rör under befintligt tak i badrummet.
Det är företaget som kommit med förslaget till lösning. De hade haft det som ett av alternativen från början, men det var lite dyrare.
I drygt en vecka kommer handbilningen att fortsätta. Från den 23 februari är det planerat att den nya arbetsmetoden ska införas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bilning stoppas med ny arbetsmetod

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig