info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Billigt att bygga men dyrt att bo i Sverige

Det är billigare att bygga i Sverige än i flera jämförbara länder. Men svenska löner är för låga för att vi ska ha råd att bo i nybyggt. Det resultatet har professor Rune Wigren kommit fram till i en rapport som publiceras i maj.

1991 låg svenska byggkostnader på en genomsnittlig nivå i Västeuropa. Trots att debatten handlat mest om skenande byggkostnader de senaste tio åren visar det sig nu att de svenska byggkostnaderna ökat mindre än i omvärlden och var näst lägst i Västeuropa 2002.
Dessa och andra sensationella fakta presenterar professor Rune Wigren, vid institutet för bostadsforskning i Gävle i en rapport i maj.
– Jag har i och för sig försökt att få hyfs på debatten om byggkostnaderna i Sverige under en längre tid, säger Rune Wigren.
– Men jag hade ändå förväntat mig att Sverige skulle ha åkt upp kraftigt.

I stället är det den svaga ökningstakten i inkomster som gjort att den svenska bostadsmarknaden havererat, menar bostadsforskaren. Slopade bostadssubventioner och andra bostadspolitiska beslut, tillsammans med en svag ökning av levnadsstandarden, har medfört att boendekostnaden tagit en allt större del av den disponibla inkomsten.
Rune Wigren tror att brister i konkurrens i byggbranschen kan förklara att priset i en del regioner ligger högt i förhållande till byggkostnaden.
– Men det är inte lett i bevis. Och det är nog ett problem som inte bara finns i Sverige i så fall. Det ligger i byggbranschens natur, säger han.
Rapporten presenteras i sin helhet i maj.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Billigt att bygga men dyrt att bo i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig