info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI vill ha kvar lönenämnd

Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier tycker att Byggnads kritik av lönenämnden är olycklig. Han vill se att nämnden finns kvar även nästa år.

I går kunde Byggnadsarbetaren berätta att Byggnads tvekar kring att förlänga arbetet med prestationslönenämnden, samtidigt vill Sveriges Byggindustrier behålla den.
– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut. Nämnden är en överenskommelse mellan parterna som vi tog fram då våra löneförhandlingar mer eller mindre havererat, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Nämnden enda lösningen

Även om han hellre hade sett förhandlingar tycker han att nämnden är den enda lösningen just nu i det infekterade klimatet mellan Byggnads och BI. Dessutom skapar den lugn och ro på arbetsplatserna, något som kan behövas i svajiga tider. Enligt Mats Åkerlind har konkurrensen i byggbranschen blivit mycket hårdare och lönekraven plågar både företagen och de anställda.
– Vi kan inte fortsätta ha den lönebildning i byggsektorn som vi har haft under lång tid. Nämnden ser i varje fall till så att byggnadsarbetare slipper gå på stupstockslön, säger han.

Kan påverka avtalsrörelsen

Att inte fortsätta med prestationslönenämnden kan också komma att påverka avtalsrörelsen. Nämnden är bland annat tillsatt för att kyla ner situationen och förbättra samarbetsklimatet igen. Utan den finns det risk för ännu fler lönekonflikter.
– Jag hoppas att Byggnads ledning öppnar ögonen och förstår hur det ser ut. Det här är inte slaget om lönerna, det är slaget om huruvida vi ska ha råd att ha en svensk byggmarknad, säger han.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI vill ha kvar lönenämnd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig