info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI utesluter företaget Bala

Byggnads har under en längre period haft en konflikt med byggföretaget Bala. Nyligen uteslöt Sveriges Byggindustrier (BI) företaget ur sin organisation. "Beklagligt" menar Byggnads, som tycker att BI skjuter ifrån sig problemet.

2007 gick det polska byggföretaget Bala med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI). Ett år senare hamnade Byggnads avdelning i Göteborg i konflikt med Bala eftersom företaget inte försäkrat sina arbetare. Byggnads lade ett så kallat tilltänkt veto mot Bala. Företaget lovade då att man skulle tecknade en försäkring med Fora. Det gjorde man också, men Bala betalade aldrig premien, vilket i praktiken gjorde försäkringen värdelös.

Försäkrade inte sina arbetare

2011 fick Bala ett kontrakt med NCC för murarbeten på det nya rättsjukhuset som byggs i Göteborg. Bala hade ett 20-tal murare på bygget. Kort därefter fick Byggnads i Göteborg reda på att Bala struntat i att betala försäkringen åt sina anställda, och facket lade därför ytterliggare ett veto mot Bala. Ett par månader senare sparkade NCC ut företaget från bygget.
Ungefär samtidigt som konflikten på rättspsyk i Göteborg drev även Byggnads i Malmö en tvist mot Bala. På ett bygge i Lund där Bala kontrakterats för murarjobb, även denna gång av NCC, hade företaget betalat ut för låga löner till, åtminstone, nio byggnadsarbetare.

Betalat för låga löner

– Det handlar bland annat om kopiösa mängder övertid som de polska arbetarna inte fått betalt för, säger Roland Ljungdell, ordförande på Byggnads i Malmö.
Även i Göteborg har Bala struntat i att betala traktamenten, övertidsersättning och semesterersättning, menar Byggnads.
Både i Lund och Göteborg har Bala hävdat att de bara behöver betala ut 70 procent av den överenskomna timlönen, eftersom deras arbetskraft är outbildad, något som Byggnads ifrågasätter.
– Det vore konstigt om man bara skickade outbildad arbetskraft på ett sånt här jobb. Känner i så fall NCC till att alla murare som man anlitat inte är yrkesarbetare? undrar Anders Johansson, ombudsman på Byggnads i Göteborg.

Byggnads: ”BI Skjuter problemet ifrån sig”

I tvisterna med Byggnads har Bala representerats av BI. Men efter alla problem med Bala har nu BI uteslutit företaget ur sin organisation. Både Byggnads i Göteborg och Malmö är missnöjda med att BI slängt ut Bala.
– Det är beklagligt, menar Roland Ljungdell, de finns ju fortfarande kvar på marknaden. Andra medlemmar i BI kommer ju fortsätta att anlita dem. Genom att stänga ute Bala skjuter BI bara ifrån sig problemet.
Anders Johansson, på Byggnads i Göteborg, håller med.
– Det blir mycket svårare att förhandla med Bala i framtiden. Jag har skickat en begäran att träffa dem för att förhandla om de felaktiga lönerna, men Bala säger att de inte kan träffas förrän efter årsskiftet. Det finns en risk att de nu väljer att förhala processen genom att inte dyka upp.

BI: ”Vi har strikta regler”

BI:s vd Ola Månsson tycker inte att Byggnads har rätt att kritisera dem för att man utesluter Bala.
– Vi har strikta regler för våra medlemmar, och de har vi för att det ska vara en seriös och sund byggbransch. Följer man inte våra regler blir man utestängd. Om företaget inte har betalat ut rätt löner har de inte gjort rätt för sig, säger han.

Byggnadsarbetaren har förgäves sökt Bala för en kommentar.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI utesluter företaget Bala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig