info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI uppmanar till strejkbryteri

Sveriges byggindustrier, BI har försökt få Byggnadsmedlemmar att jobba trots att arbetsplatserna är försatta i blockad. – Jag försöker få tag på Hasse Tilly för att reda ut det här, säger Bo Antoni, vd för BI.

Seko har försatt bygget av en tunnel genom Varvsberget i blockad och Sekos medlemmar strejkar. Byggnads har tolv medlemmar som arbetar på arbetsplatsen. Igår informerade arbetsgivaren Skanska att Byggnadsmedlemmar skulle jobba eftersom de inte berörs av konflikten. Det var BI som gick ut med följande information: ”Seko kan inte ta ut Byggnads medlemmar eller oorganiserade i konflikt. Inte heller blockera det arbete som dessa utför. Arbetstagare som inte är Seko:s medlemmar ska arbeta som vanligt. Gör man inte det har man inte rätt till lön.”

– Man behöver ingen juristutbildning för att förstå att det är en uppmaning till strejkbryteri. Jag blev förbannad och ringde upp Skanskas platsledning. De förstod att om en arbetsplats är försatt i blockad innebär det strejkbryteri om någon där jobbar, säger Jim Sundelin ombudsman på Byggnads i Örnsköldsvik.
Byggnads har ställt sig neutrala till den konflikt som pågår mellan Seko och BI. Men eftersom alla byggnadsarbetare på Varvsberget jobbar under väg- och banavtalet, som tillhör Sekos avtalsområde, gäller blockaden för samtliga på arbetsplatsen.

– Det som gäller i första hand för arbetsgivaren är att omplacera våra medlemmar. Annars blir det tal om permittering. Just nu sitter gubbarna på arbetsplatsen och gör ingenting, säger Jim Sundelin.
Han är förbannad eftersom BI har gått ut med felaktig information.
– Här uppe har jag bra kontakt med Seko. Jag kan tänka mig att det blivit fel på andra arbetsplatser i Sverige. Egentligen skulle Byggnads skicka en räkning till BI. Det har blivit en massa extrajobb för oss att åka ut på arbetsplatser och rätta till deras fel, säger han.

Också på en arbetsplats i Stockholm har BI försökt få Byggnadsmedlemmar att jobba trots att bygget försatts i blockad. När Byggettans ombudsmän kom till SH bygg sten och anläggnings arbetsplats i Liljeholmen imorse så arbetade byggnadsarbetarna.
– Det var arbetsgivaren som sagt att killarna skulle jobba, säger Torgny Johansson, Byggettans ordförande.
Bo Antoni menar att det är Sekos medlemmar som strejkar, inte Byggnads. Och att det inte handlar någon uppmaning till strejkbryteri.
– Byggnadsmedlemmarna ska fortsätta utföra sina ordinarie arbetsuppgifter, det är min uppfattning. Däremot kan de inte göra jobb som strejkande Sekomedlemmarna skulle ha gjort, säger han.
Bo Antoni ska ta kontakt med Byggnads för att bringa klarhet i vad som ska gälla på arbetsplatserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI uppmanar till strejkbryteri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig