info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: tidlön på småbyggen

Prestationslön enbart på större byggen, mer kontroll över arbetstiden och längre tid för förhandlingar. Det är tre av kraven från BI inför avtalsförhandlingarna.

Strax efter lunch publicerade Sveriges Byggindustrier ett pressmeddelande på sin hemsida. Under rubriken ”Säker och lönsam byggindustri” har BI spaltat upp sina motkrav inför avtalsförhandlingarna med Byggnads. Bland annat vill BI begränsa förhandlingar om prestationslön till byggen som ”är av den storlek och karaktär som motiverar en sådan insats”. I klartext innebär det att alla mindre byggen ska ha tidlön som huvudsaklig löneform.
– Man är väldigt inriktad på att slå sönder våra lönesystem och lägga över ansvaret på individen, säger Byggnads avtalsekreterare Torbjörn Hagelin efter att ha läst igenom motkraven.

Ökad kontroll över arbetstiden

BI vill också göra förhandlingarna om arbetstidsförläggning till en fråga mellan arbetsgivare och individ, snarare än mellan arbetsgivare och fackförbund. Arbetsgivaren ska kunna göra upp med laget eller den anställde om arbetstidsförläggning mellan 05.00 och 24.00 utan inblandning från Byggnads lokalavdelningar.
– Jag kan bara konstatera det att arbetsgivarna vill ha all makt. De anställda ska stå med mössan i hand, säger Torbjörn Hagelin.
Det verkar som att ni står långt ifrån varandra åsiktsmässigt, hur kommer förhandlingarna att gå?
– Ja, vi står långt ifrån varandra men vi kommer träffas i de stora delegationerna först den 17 januari. Då kan vi se hur vi står i de olika frågorna.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: tidlön på småbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig