info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI svarar på fackets hot

På torsdag - den 28 februari - löper Byggavtalet ut. Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier (BI) hoppas att förhandlingarna fortsätter.

Tidigare i dag gick Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin ut med att efter att Byggavtalet går ut så blir det fortsatta förhandlingar eller ett strejkvarsel. Mats Åkerlind är bekymrad över fackets vapenskrammel.
– Det vore olyckligt. Byggsektorn ska inte gå först och sätta märket. Vi saknar erfarenhet att sätta det första avtalet och vi är inte en konkurrensutsatt bransch på samma sätt som industrin.
Mats Åkerlind ser tre vägar att gå efter att avtalet löper ut på torsdag. Antingen så blir det en förlängning av avtalet, ett varsel från facket om konflikt eller fortsatta förhandlingar utan att avtalet förlängs.
– Vi kan fortsatta att samtala så länge parterna finner att det är meningsfullt utan att avtalet sägs upp.

Bra förhandlingston

När det gäller de pågående förhandlingarna så tycker BI till skillnad mot Byggnads att det går framåt. Enligt Mats Åkerlind har BI svarat på hur de ser på Byggnads avtalskrav.
– Byggnads är väl kanske inte lika tydliga i hur de vill möta upp våra yrkanden.
Rent generellt tycker Mats Åkerlind att fackets krav i årets avtalsrörelse är lite väl tilltagna.
– Jag undrar verkligen om Byggnads förstår vad deras avtalskrav skulle innebära när det gäller sysselsättningen för deras medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI svarar på fackets hot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig