info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: "Sannolikhet för strejk stor"

Medling pågår för fullt i byggkonflikten. Enligt Sveriges Byggindustrier är det stor sannolikhet att en strejk bryter ut.

De senaste dagarna har det pågått en intensiv medling mellan parterna i byggkonflikten. Syftet är förstås att undvika att Byggnads första varsel bryter ut den 12 mars.
– Vi sitter med parterna och ser om vi kan lägga ett förslag så att inte konflikten bryter ut, säger medlaren Bengt KÅ Johansson vid Medlingsinstitutet.

Kommer det att bli en lösning?
– Det är klart att vi alltid arbetar för att se om vi kan undvika konflikt, mer kan vi inte säga just nu, säger han.
Enligt förhandlingschef Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier kommer det troligtvis ett förslag från medlarna i slutet av helgen. Detta bekräftas av medlaren Bengt KÅ Johansson.
– Det verkar rimligt, säger han.

Flera olika scenarier
Alla inblandade är förstås ytterst förtegna om hur förhandlingarna går. Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier hoppas på en lösning av konflikten, men Sveriges Byggindustrier är pessimistisk om utgången.
– Jag är rädd för att det med stor sannolikhet blir en konflikt, säger Mats Åkerlind.
Han säger till Byggnadsarbetaren.se att det finns flera olika scenarier om hur konflikten kan undvikas. Att Byggnads kan skjuta på varslet, träffa ett avtal om förlängning eller parterna träffar ett avtal om allmänna villkor, där ersättningen inte är klar. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vill inte kommenterar detta.
– Det är nästa spelplan. Jag vill inte spekulera i någonting just nu, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: "Sannolikhet för strejk stor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig