info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: ”Förlegat synsätt med flera avtal”

Att Byggnads igår sa upp avtalet kom som en överraskning för Sveriges Byggindustrier, BI. Men arbetsgivarsidan välkomnar en diskussion, och vill till slut se ett avtal för alla som jobbar på ett bygge. Både byggnadsarbetare och arbetsledare.

– På sikt vill vi ha ett medarbetaravtal som gäller både tjänstemän och arbetare. Där alla som arbetar på samma arbetsplats har samma avtal. Det handlar om 10-15 yrkesgrupper som vi vill se har ett och samma avtal, säger Bo Antoni, vd på BI.
Du tror inte en arbetsledare och en arbetare har olika intressen?
– Det är ett förlegat synsätt. Varför ska elektriker, målare, snickare och arbetsledare ha olika syn på hämta barn från dagis, eller säkerhet? Vi gör ingen skillnad på folk. Alla jobbar på samma arbetsplats.

Men på sikt innebär inte till våren, säger Bo Antoni. Först kommer arbetsgivarsidan att fokusera på att bilda fackklubbar på arbetsplatsen, och avskaffa vad man kallar för ackordstvång.
– Alla löneformer ska vara tillåtna, vi vill inte avskaffa ackordet. Men det ska avgöras på arbetsplatsen där företaget och arbetstagarna själva kan komma överens, inte av Byggnads lokalavdelningar. Lokalavdelningarna ska inte bestämma över huvudet på företag och arbetstagare

Exakt hur det ska gå till vill Bo Antoni inte gå in på i dagsläget. Byggnads ordförande Hans Tilly vill inte heller kommentera arbetsgivarsidans förslag.
– Jag förhandlar inte genom media. Det här är en förenkling av avtalen, och ett första steg. Vi har gott om tid på oss, säger han.

De båda avtal som nu sagts upp, anläggnings- och byggavtalen, löper fram till den sista mars 2009. Att man för första gången utnyttjar möjligheten att riva upp ett avtal menar Hans Tilly beror på tryck från interna arbetsgrupper. Det är helt fristående från EG-domstolens kritik i Laval-målet, där en avgörande del var just att Byggnads avtal är för krångliga.
– De här är frågor som lätt faller bort i en avtalsrörelse där man främst diskuterar pengar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: ”Förlegat synsätt med flera avtal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig