info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: "Endast lönen ska förhandlas"

Nu drar avtalsrörelsen igång. Men Sveriges Byggindustrier kommer inte ha med några avtalskrav när Byggnads lämnar sina senare i dag. Enligt arbetsgivarna ska endast löner förhandlas.

Sveriges Byggindustrier (BI) hänvisar till en överenskommelse från år 2010 och menar att den betyder att endast löner ska justeras i den kommande avtalsrörelsen. Kollektivavtalet i övrigt ska gälla i två avtalsperioder, varav det är den första som upphör när byggavtalet går ut den sista februari.
– I nuläget utgår Sveriges Byggindustrier från att överenskommelsen fortfarande gäller, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på BI i ett pressmeddelande.

Byggnads kommenterar inte

Mats Åkerlind säger till Byggnadsarbetaren att syftet med detta var att det nya byggavtalet från 2010 (då det tidigare byggavtalet och anläggningsavtalet slogs samman) skulle få sätta sig. Under två avtalsperioder skulle därför eventuella ändringar, förutom lön, arbetas fram i samförstånd under avtalsperioderna.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vill inte kommentera Sveriges Byggindustriers inställning eller Byggnads syn på vad förhandlingarna ska omfatta innan de fackliga kraven är överlämnade. Överlämnandet sker senare i eftermiddag.

Lönekrav: 2,8 procent

Tidigare har Torbjörn Hagelin dock sagt till Byggnadsarbetaren att viktiga frågor för Byggnads inför förhandlingarna är arbetsmiljö, f-skattare som arbetar som anställda, huvudentreprenörens ansvar och oseriösa företagare i bemanningsbranschen.
På lönesidan har Byggnads ställt sig bakom LOs samordnade krav på 2,8 procent på ett år.
Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson säger i pressmeddelandet i dag att han utgår från att ”våra medarbetares fackliga företrädare är med och tar sitt ansvar för Sveriges ekonomi”.
– Vi ser av samtliga konjunkturprognoser att vi nu verkar i en mycket ansträngd omvärld och att framtiden är väldigt osäker, fortsätter han.

Lönenämnd ska diskuteras

Förhandlingarna kommer att inledas mot bakgrund av en lång rad infekterade lönetvister som dragit ut på tiden i framför allt Östergötland och Skåne. I förra avtalsrörelsen infördes en prestationslönenämnd med mandat att ta beslut i enskilda lönetvister där vare sig lokala eller centrala förhandlingar lett till någon lösning. Nämndens fortsatta existens kommer också diskuteras i samband med avtalsrörelsen. Hos Byggnads finns en tveksamhet inför den medan Sveriges Byggindustrier vill ha den kvar.
– Vi ser att lönesystemet inom Byggavtalet på flera platser i landet har havererat. Det är mycket angeläget att parterna hittar en bättre lösning. Vi skulle till exempel vilja ha vanliga månadslöner och flytta fackets inflytande närmare företagen och medarbetarna, säger Mats Åkerlind också i dag.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: "Endast lönen ska förhandlas"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig