info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: ”Bättre om de sa upp sig”

Sveriges Byggindustrier (BI) är nöjda med överenskommelsen som slöts med Byggnads angående lönekonflikterna i Malmö och Lund. Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI, tycker inte om stupstocken som modell. Bättre vore om arbetarna sa upp sig.

– Jag är nöjd med att vi parter visade ansvar och lyckades ta oss förbi ett hinder som tedde sig oöverstigligt, säger Mats Åkerlind, förhandlingsansvarig på BI.
Han menar att det är bra att det nu finns ett regelverk som båda sidor, BI och Byggnads, ställer sig bakom.

Vägrade betala retroaktivt

– Det har varit en lång period av stridigheter i Malmö och Lund. Nu har vi ett system som håller över tid, kanske ännu längre än avtalet.
Det i överenskommelsen som Mats Åkerlind inte är nöjd med är att nivåerna på vissa håll blev för höga. Men att gå med på retroaktiva ersättningar för stupstocksperioden gick BI inte med på.
– Att inte betala ut löner retroaktivt var en principfråga. Produktionen gick ner på flera byggen vilket var kostsamt för arbetsgivarna. Konflikten orsakade stor skada för många företag. Att byggnads då vill vara skadelösa och ha ut pengar retroaktivt är märkligt.

Inte nöjd – sluta

Mats Åkerlind tycker över huvudtaget inte att stupstocken är någon bra modell.
– Det vedertagna sättet att uttrycka missnöje med sin lön är att sluta. Om ett företag drabbas av massavhopp får man väl anpassa sina löner. Det är så det fungerar överlag på arbetsmarknaden.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: ”Bättre om de sa upp sig”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig