info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betongelement rasade 15 meter ner på bygge

Flera betongväggar rasade ner genom yttertaket på en byggarbetsplats i Skövde. Som tur var skedde raset efter arbetstid. Annars hade byggbranschen haft ännu en tragisk olycka på sitt samvete.

Olyckan skedde på en byggarbetsplats som så småningom ska bli ett gjuteri för Volvo Powertains i Skövde. På yttertaket fanns ett fläktrum. Vid midnatt i tisdags natt hörde personal som arbetade på andra platser i industriområdet ett jättebrak. Det visade sig att de prefabricerade betongväggarna på fläktrummet lossnat och rasat igenom yttertaket, 15 meter ner till golvnivå.
– Det var en chockartad upplevelse. Och en sagolik tur att ingen arbetade då. Jag är inte kunnig inom byggbranschen, men för mig som kommer från tillverkningsindustrin frågar jag mig: Hur kunde det hända?

Den som ställer sig frågan är Magnus Holm, platschef på Volvo Powertrain i Skövde som beställt nybyggnationen. Han tror att det handlar två till fyra väggar, men vet att de väger fem ton vardera.
– Vi vet inte om det var taket som gav vika först, eller om det var betongväggarna som föll ihop och rasade genom taket, säger han.

Byggarbetsplatsen är nu avspärrad, och saneringsarbete pågår. Volvo Powertrain har handlat upp betongelement från två olika företag: Starka betongindustrier och Finja betong. Totalentreprenör för bygget är Peab. Men enligt Hans Bergdal, bygginspektör från Arbetsmiljöverket som besökt platsen kom Peab in i ett senare skede, och ansvarar för saneringsarbetet som pågår nu. Om det blir åtalsanmälan mot något av betongföretagen är i dagsläget oklart.
– Vi vet inte i dag vad som har gått snett. Just den här typen av arbete ska ju stämma på millimetern. Det vi kunde se är att det verkar ha handlat om ett ras, inte flera. Men det är klart att den stora frågan nu är varför.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongelement rasade 15 meter ner på bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig