info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betalade tillbaka pengar för svartjobb

Fyra delägare i ett ställningsföretag är misstänkta för grova bokförings- och skattebrott. Ytterligare en person i ett Örebroföretag är misstänkt för medhjälp. De fem personerna har delat på 5 miljoner kronor, men har nu betalat tillbaka pengarna.

Bakgrunden är följande. Fyra gävlebor i 50-års åldern drev ett byggföretag, som monterar ställningar på byggarbetsplatser.
Företaget utförde jobb i Gävle och Stockholmstrakten och hade mellan 25 och 30 anställda. Inga svarta löner till de anställda har betalats ut.
1995 började den brottsliga verksamheten i liten skala.
Mellan åren 1995 och 1997 fick ställningsföretaget falska fakturor av ett företag i Örebro, ungefär tre till fem gånger per år.
Melllan 1997 och 2001 intensifierades de falska fakturorna till en gång i månaden. Sammanlagt har företaget undanhållit 5 miljoner kronor, som de inte har betalat skatt på.
Ställningsföretaget gick bra och männen är, till synes, väletablerade i samhället. De är inte tidigare dömda för något brott. De har i polisförhör sagt att anledningen till brottet var att de inte kunde ta ut den lön som de var värda, eftersom de hade kostnader för anställda och ställningarna.
Årsinkomsten för dem rör sig om mellan 300 000 och 400 000. Med de svarta pengarna blev det ytterligare 200 000 kronor.
Sedan skattemyndigheten upptäckt skatte- och bokföringsbrotten har männen betalat tillbaks nästan allt som de har undanhållit skattemyndigheten. Kronofodgen har beslagtagit sommarstugor, aktier, bilar och bankkonton.
– Det är ovanligt att vi får in så mycket. Men männen ångrade sig och ville inte att företaget skulle gå i konkurs, säger Ulf Sparring, skatterevisor på skattemyndigheten i Gävle.
Männen riskerar att dömas till böter eller fängelse vid rättegången i april. De riskerar också att få näringsförbud.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betalade tillbaka pengar för svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig