info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Beställare kräver svensk lön

Preemraffs ledning kommer att kräva att 230 thailändska arbetare får avtalsenliga löner, vid den förhandling som äger rum mellan Byggands och byggentreprenörer i Lysekil idag.

Idag på morgonen återupptas förhandlingarna mellan Byggnads och de underleverantörer som, enligt facket, bär ansvar för att 230 thailändska byggnadsarbetare inte får ersättning enligt gällande kollektivavtal. Beställaren Preemraffs vd Per Olsson, projektledarna Jan Gustavsson och Lennart Larsson samt Preemraffs informationschef Rustan Olsson kommer nu för första gången att närvara vid förhandlingarna.

– Företaget kan inte stillasittande se på hur den här konflikten trappas upp utan att göra något åt den. Preemraffs ledning lämnar inte förhandlingsbordet förrän den fått fullständiga garantier om att de thailändska arbetarna får de löner som de har rätt till enligt kollektivavtalet, säger informationschefen Rustan Olsson, till tidningen Göteborgsposten.
Det är Byggnads blockadhot som har fått beställaren att agera. Det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement, i sin tur underleverantör till Irem, har till och med torsdag på sig att bevisa att avtalsenliga löner betalas ut.

Byggnads lägger ett varsel om indrivningsblockad, för att få in obetalda löner.
– Betalar inte arbetsgivaren ut pengarna till de thailändska arbetarna, stänger vi arbetsplatsen, säger Byggnads Willy Hulthén.
Byggnads kräver att mellanskillnaden mellan det de skulle ha enligt avtal och det som de fått, ska sättas in på ett konto senast på torsdag. Annars träder blockaden ikraft på fredag.

Thailändarna har blivit lovade 115 kronor i timman eller drygt 20 000 kronor i månaden. Men företaget gör en mängd avdrag på deras lön för resor, boende med mera, så lönen slutar på mellan 3 500 och 6 000 kronor i månaden. Lönen betalas ut i Thailand och här i Sverige får de endast 500 kronor i månaden vilket ska räcka cigaretter, telefonkort med mera. Många av arbetarna är rejält skuldsatta efter att betalat tusentals kronor för att få möjlighet att komma till Sverige och arbeta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Beställare kräver svensk lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig