info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bergssprängare varnar för olyckor

Stress och kostnadsjakt är orsaken till att antalet sprängolyckor har ökat vid Botniabanan. Säkerheten prioriteras bort, menar bergssprängarna.

18 allvarliga tillbud har inträffat vid Botniabanan under årets tre första månader. Bergssprängare varnar nu för att tidspressen på byggena kan leda till att fler människor kan komma till skada. Mer tid måste ges för efterkontroll vid sprängning, för att hitta eventuellt kvarblivet, odetonerat sprängmedel.
– Förr vände lastarna på stenblocken (skutet) för att kontrollera om det fanns odetonerat sprängmedel kvar. Lastarna tog hjälp av sprängarna för att undersöka blocken. Fanns det antydningar till hål, lades blocken åt sidan. Men så gör man inte idag, tiden räcker inte till det, säger Bo-Göran Forslin, som arbetat som bergssprängare sedan 1970-talet.

Han menar att oplanerade explosioner inte är något nytt, de började komma redan på 90-talet.
– Det var då stressen ökade på arbetsplatserna. Lastarna började köra ut blocken direkt, ingen kollade undersidan. Folk riskerar sina liv. Storentreprenörerna tjänar på det, säger han.
Den senaste sprängolyckan var den 15 mars. Därefter har inga incidenter inträffat. Det kan hänga ihop med att det var i mars som arbetsmiljöinspektionen började ställa krav på alla entreprenörer som drabbats av olyckor. Bland annat skulle mer tid ges till efterkontroll av salvorna.

– Inga tillbud sedan i mars. Det ger en fingervisning om var problemet låg. Det behövdes ett nytt säkerhetstänkande, för att få slut på sprängolyckorna, säger Stig Adolfsson, expert på arbetsmiljöverket.
Enligt arbetsmiljöverket finns det ett stort mörkertal när det gäller sprängolyckor.
– Det inträffar incidenter på fler byggen runt om i Sverige, men de anmäls inte på samma sätt som vid Botniabanan, säger Stig Adolfson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bergssprängare varnar för olyckor