info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bergsprängare tillverkade termosbomber – företag förlorar rätt till dynamit-förvaring

Länsstyrelsen anser att företaget vid upprepade tillfällen inte följt lagen om brandfarliga och explosiva varor, rapporterar Norrtelje tidning. Nu förlorar Uppländska Bergborrnings AB rätten till att förvara sprängmedel.

I flera fall har dynamit stulits från Uppländska berg. Nu förlorar bolaget rätten att förvara explosiva varor. Foto: Mostphotos/Forcitexplosives

Uppländska Bergborrnings AB är ett av landets största bergsprängningsföretag med över 100 anställda.

I december förra året beslutade Storstockholms brandförsvar att återkalla företagets tillstånd att förvara explosiva varor. Bakgrunden till att tillståndet drogs in är uppgifter från polisen om att man påträffat tänd- och sprängmedel på flera brottsplatser i landet som härrör från bolaget.

Hade kunnat förhindras

Företaget överklagade besluten till länsstyrelsen i Stockholm, något som myndigheten nu avslår enligt Norrtelje tidning.  Hade företaget haft kontroll på sprängmedlen hade brott kunnat hindras, anser länsstyrelsen.

Norrtelje tidning skriver att företaget inte polisanmält några stölder förrän en anställd åtalades för inblandning i sprängstölder. Också räddningstjänsten i Norrtälje kommun återkallade företagets tillstånd att förvara sprängmedel i ett flyttbart förråd, efter att ha kontaktats av polisen.

Så stjäls sprängämnen till gängkriget

125 kilo dynamit

Flera personer har dömts för att ha anträffats med explosiva varor från Uppländska Bergborrnings AB. Bland annat dömdes en tidigare anställd till tre år och nio månaders fängelse för att ha stulit och sålt vidare 125 kilo dynamit. Han dömdes också senare för att också ha tillverkat termosbomber åt kriminella.

Till Byggnadsarbetaren säger Thomas Johansson, vd på Uppländska Bergborrnings, att man inte ger några kommentarer för tillfället.

Uppländska Bergborrnings AB är ett dotterbolag till Bellman Group.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bergsprängare tillverkade termosbomber – företag förlorar rätt till dynamit-förvaring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig