info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bergsprängare stal hundratals kilo dynamit – köpare fast i fälla

Bergsprängaren tog hem dynamiten från sin arbetsplats. Genom avlyssning fick polisen veta att han planerade att sälja dynamiten vidare. Nu har bergsprängaren och köparna dömts till fängelsestraff.

Polisen gillrade en fälla för att få fast köparna av dynamiten. Foto: Mostphotos (genrebild)

Det är polisen som själv skriver om hur de lyckades gripa bergsprängaren våras. Det hela började med att polisen fick upp ett spår på bergsprängaren, som i domen beskrivs som väldigt erfaren, i samband med en förundersökning som rörde ett grovt brott. De hittade ett matchande dna.

För att få fram mer information begärde polisen att få använda hemlig telefonavlyssning och via den fick de veta att bergsprängaren planerade att sälja 250 kilo dynamit. 125 kilo åt gången. De fick även veta när den första leveransen skull hämtas hemma hos bergsprängaren.

Läs också Misstanken: Beställde sprängmedel på jobbet – sålde till kriminella

Den 25 maj i år riggade polisen en fälla. De hade spaning utanför bostad och såg hur två män anlände till lägenheten. Efter att männen lastat och betalat med norska sedlar åkte de i väg. Vad de inte visst då var att polisen satt upp en fingerad trafikkontroll en bit bort där de två männen kunde gripas. I bilen hittade polisen närmare 300 kilo dynamit samt en större mängd norska kontanter.

– En stor del av dynamiten i fordonet hade männen köpt hos en leverantör i Eskilstuna och resten kom från bergsprängaren, säger utredare Hannah Larsson, vid sektionen för grova brott, PO Stockholm nord.

Nu har bergsprängaren och de två männen dömts i Solna tingsrätt för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Bergsprängaren fick fängelse i 3 år och 9 månader. De två köparna av dynamiten dömdes till fängelse i 4 år och 9 månader respektive 3 år och 9 månader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bergsprängare stal hundratals kilo dynamit – köpare fast i fälla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig