info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bergarbetare fick rätt mot Afa

Tingsrätten gav bergarbetaren Seppo Haka rätt. Hans skada beror på jobbet och Afa är skyldigt att betala ut ersättning till honom.

Bakgrunden är ett tvistemål mellan Seppo Haka och bolaget Afa, som administrerar avtalsförsäkringar.
Han skadade sig i ryggen vid en arbetsplatsolycka 1974, då han föll 2,5 meter ner i en källare. Han blev först sjukskriven, men fortsatte sedan jobba och besvären förvärrades. Han tvingades sluta 1994 och blev förtidspensionär två år senare.
Seppo har fått sin arbetsskada godkänd av försäkringskassan, vilket gett honom livränta. Försäkringskassan håller med om hans resonemang om att skadan antingen uppkom vid olyckan eller har förvärrats genom hans arbete. Men när han begärde ersättning från Afa för sina skador blev det stopp. Bolaget hävdar att det inte fanns något samband mellan skadorna och arbetet, utan att ryggbesvären är åldersbetingade. Han var 24 år då olyckan inträffade och enligt egna uppgifter helt frisk.

Tingsrätten slår alltså fast ett samband och att Afa är skyldigt att ersätta Seppo Haka. Tingsrätten har också fastslagit hans invaliditetsgrad till 18 procent. Detta är en mellandom. Afa har nu överklagat domen till hovrätten. De anser att tingsrätten inte tagit ställning till vilka av läkarnas vittnesmål som är trovärdiga.
– Jag är inte överraskad, de verkar tycka att det är principiellt viktigt att jag inte får ersättning, säger Seppo Haka.
Svårigheten att få ersättning från Afa har också lett till en tvist mellan Haka och Byggnads. Seppo Haka anser att Byggnads inte gav honom den hjälp han har rätt till som medlem samt att Byggnads lämnat felaktiga inkomstuppgifter i hans ärendet.
Handläggaren på förnekar att han avböjt att driva afa-fallet. Oenigheten ledde till att Seppo stämde Byggnads. Hovrätten biföll inte Seppos talan. Detta har han överklagat till högsta domstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bergarbetare fick rätt mot Afa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig