info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bengtsberg: "Vi tvingas strejka"

- Sveriges Byggindustrier tvingar oss att gå ut i strejk. De sa upp avtalet och varslade om konfliktåtgärder först. De vill ha in medlare i en fråga det egentligen inte går att medla i, säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg, i en kommentar till strejkvarslet.

Byggnads går mot konflikt och tänker aldrig gå med på den kommission arbetsgivarna föreslagit.
Förbundet ser förslaget om en kommission som ett försök att slå sönder det nuvarande lönesystemet, som parterna kom överens om så sent som 1998. Som ett steg mot en alltmer individuell lönesättning där arbetsgivarna ensamma vill styra över vilket lönesystem som ska finns på arbetsplatserna.
– Det handlar om makten och inflytandet på arbetsplatserna för våra medlemmar.
Under fredagen sa medlingsinstitutet att de tillsätter medlare för byggkonflikten.
-Vi får se hur medlingsinstitutet agerar. De kan gå in med tvångsmedling men vi accepterar aldrig att medla då det gäller förslaget om kommission, säger Ove Bengtsberg.
Enda sättet att avvärja en konflikt är att arbetsgivarna först och främst drar tillbaka sina krav på kommission, säger Ove Bengtsberg.
Några diskussioner om pengar har det aldrig hunnit bli i årets avtalsrörelse. Byggnads var beredda att träffa en treårig uppgörelse. Arbetsgivarna har sagt att de kan gå med på 5,7 procent på två år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bengtsberg: "Vi tvingas strejka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig