info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ben slets av i olycka

En ställningsarbetare förlorade delar av sitt ben och sin fot i en olycka i Skärblacka utanför Norrköping. Det är andra olyckan på kort tid vid pappersbruket.

Ställningsbyggaren, som är i 50-års åldern, är anställd av Heab Byggställningar, men är stationerad på Skärblacka, som är ett pappersbruk utanför Norrköping.
Man och hans son, som också är ställningsbyggare, skulle skära av ett rör på en ventil. För att utföra arbetet skulle de bygga en ställning.
Under detta arbete hoppade pappan upp på en transportör, en så kallad U-skruv som transporterar pappersmassa. Av någon anledning kom han åt luckan som sitter på transportören. Han ramlade ner i röret, där den roterande skruven fanns. Delar av benet och foten klipptes av. Sonen fick tag på honom och kunde dra upp honom.
Arbetsmiljöinspektionen i Linköping utreder nu olyckan och riktar följande kritik.
– Luckan ska inte ramla bort så lätt och det ska inte gå att komma åt en roterande skruv på det sättet. Det ska finnas ett galler i öppningen, så att det inte går att få ner en fot eller hand, säger Stefan Wistrand, arbetsmiljöinspektör i Linköping.

Ställningsbyggare borde också ha använt sig av stegar, istället för att kliva på befintlig utrustning, i det här fallet maskinen.
I april förra året inträffade en dödsolycka på Skärblacka. En ställningsbyggare störtade 25 meter ner till marken när han höll på med ställningsbygge inne i en sodapanna. Arbetsmiljöverkets haverikommission riktade då skarp kritik mot entreprenören Heab Byggställningar och Skärblacka, bland annat för brister i arbetsmiljöarbetet.
Kritiken gällde att kända risker från tidigare arbete vid sodapannan inte hade åtgärdats och undersökts.
Heab Byggställningar hade inte heller gjort någon särskild skriftlig riskbedömning, trots att arbete avvek från det företagets vanliga uppgifter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ben slets av i olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig