info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningslag gick igenom

I går röstade riksdagen igenom EU:s bemanningsdirektiv. Från årsskiftet ska samma villkor gälla för inhyrda som för direkt anställda.

Efter flera remissvändor och betänkanden fick riksdagen till slut rösta om huruvida EU:s bemanningsdirektiv skulle bli svensk lag eller inte. Det blev ett rungande ja.
– Det är glädjande. Vi har välkomnat regeringens förslag för en gångs skull men det är beklagligt att det har tagit så lång tid att få igenom, säger Mattias Landgren, Byggnads chefsjurist.

Samma villkor ska gälla

I korthet innebär den nya lagen som träder i kraft vid årsskiftet 2012/2013 att inhyrd personal ska ha samma villkor som om hon hade anställts direkt vid kundföretaget. Dessutom införs en lagändring som ger fackliga organisationer större möjligheter att vidta stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal. Framförallt kommer lagen att påverka arbetskraft från andra EU-länder som är utstationerade i Sverige.
– EU och i förlängningen riksdagen har lyssnat på den kritik som bland annat har framförts av Byggnads. Vi kan inte ha en arbetsmarknad med olika villkor, säger Mattias Landgren.

Kritik mot beslutet

Men alla är inte lika positiva. Både Sveriges Byggindustrier och branschorganisationen Bemanningsföretagen har uttryckt oro över den nya lagen. BI har tidigare sagt att kostnaderna riskerar att bli för stora för utländska bemanningsföretag som vill etablera sig i landet när samma villkor ska gälla. Och Bemanningsföretagen har gått så långt att de har anmält regeringen till EU-domstolen då de menar att viktiga delar i direktivet inte har införts:
– Regeringen skapar ytterligare oro på en osäker färd. Bemanning skapar bra jobb för unga och utlandsfödda och dagens beslut skapar onödig osäkerhet för bemanningsanställda i varseltider, skriver Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström i en kommentar.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanningslag gick igenom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig