info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningsföretag vill inte auktoriseras

Sedan förra året finns en särskild auktorisation för bemanningsföretag. Hittills har bara ett företag som hyr ut byggnadsarbetare fått auktorisationen, som är till för att få bort oseriösa företag från marknaden.

För att skärpa kraven på bemanningsföretag och försvåra för oseriös verksamhet har LO och Bemanningsföretagen kommit överens om en auktorisation.
Hittills har 79 företag i olika branscher blivit auktoriserade, men bara ett företag inom byggsektorn. Det är Picab AB i Östergötland. Totalt finns omkring 25 företag som hyr ut byggnadsarbetare, och som är inkopplade på bemanningsavtalet för tillfället.
Torbjörn Hagelin, som ansvarar för bemanningsavtalen inom Byggnads, är inte förvånad över att det bara är ett företag med verksamhet inom byggbranschen som nappat på möjligheten att ansöka om auktorisation.
– Det visar något om hur oseriösa många av företagen är, säger han.

På Bemanningsföretagen förklarar man det ringa intresset från byggbranschen med att företagen är nystartade.
– De har helt enkelt inte hunnit ansöka ännu eftersom de ska ha varit verksamma i ett år innan de får söka. En annan orsak kan vara att det är så nytt, auktorisationen kom förra året, säger förbundsdirektör Eva Östling Ollén.
Vid en ansökan görs bland annat kreditkontroll och kontroll av årsredovisning, skatte- och avgiftsunderlag samt granskning av revisionsberättelse.
Företaget ska ha funnits i minst ett år och bedriva verksamheten i aktiebolagsform.

En särskild nämnd, med representanter från fack och arbetsgivare, lämnar förslag till beslut i Bemanningsföretagens styrelse.
Där bestäms det slutgiltigt vilka företag som ska få auktorisation.
En gång om året granskas företagen på nytt. Nyligen drogs auktorisationen tillbaka från ett bolag där företrädarna för bolaget dömts till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanningsföretag vill inte auktoriseras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig