info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningsanställda från EU-länder kan få det bättre

Facken ska få ta till stridsåtgärder för att bemanningsanställda från andra EU-länder ska få det bättre. Det kommer regeringen att lägga fram i ett nytt förslag.

Förslaget handlar om att bemanningspersonal från andra EU-länder ska få bättre villkor än EU:s miniminivå. För att se till att det blir så ska de svenska facken få ta till strejker eller blockader.

Enligt förslaget ska också alla i bemanningsbranschen som inte har kollektivavtal ha samma löne- och arbetstidsvillkor som personalen på kundföretagen som hyr in dem. Alla ska även ha rätt till gemensamma utrymmen i kundföretaget, samt kunna ta anställning där man är inhyrd utan karenstid eller att bemanningsföretaget tar ut en avgift.
– Det är positivt att de här förslagen som vi väntat på länge nu kommer, men det är svårt att i dag bedöma hur de kommer att fungera i praktiken, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, till nyhetsbyrån TT.

Enligt ett annat förslag ska också den utländska arbetsgivaren som har personal stationerad i Sverige utse en kontaktperson som de svenska facken kan förhandla med. Däremot måste inte kontaktpersonen finnas i Sverige.

Förslagen kommer att läggas fram till riksdagen i höst.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanningsanställda från EU-länder kan få det bättre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig