info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Belstroj-miljoner frysta – misstänks flytta tillgångar: "Fick indikationer"

Ekobrottsmyndigheten misstänkte att Belstroj försökte flytta pengar till nystartade bolag för att slippa böter på 2,9 miljoner. Det ledde till frysta tillgångar inför rättegången.
– Vi bestraffas redan nu i full skala, innan det ens är prövat, säger Belstrojs ägare Yauhen Blahadarau.

OBS! Bilden är inte från Belstrojs bygge. Foto: Mostphotos

Om en dryg månad inleds rättegången mot Belstroj, företaget med inriktning på stomentreprenader som växt snabbt under många år och gjort stora jobb för byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.

Enligt åtalet har 31 anställda på Belstroj jobbat illegalt i Stockholm under 2018 och 2019. Vissa ska ha vistats i landet illegalt, andra ska ha saknat arbetstillstånd.

LÄS MER: Ekobrottsmyndigheten utreder Belstroj.

Arbetarna kommer från länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland och de baltiska länderna.

De åtalade är två av Belstrojs företrädare: vd Peter Kolare och styrelseordföranden och ägaren Yauhen Blahadarau. De åtalas för brott mot utlänningslagen – ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Men den tyngsta smällen kan bli att Belstroj tvingas betala runt 2,9 miljoner kronor i sanktionsavgift vid en fällande dom. Storleken på beloppet beror på att det rör sig om så många personer – och på de hårdare straff vid brott mot utlänningslagen som trädde i kraft 2018.

Men redan under sommaren beslutade Attunda tingsrätt att 2,9 miljoner kronor av Belstrojs tillgångar skulle tas i förvar.

– Pengarna är frysta och bolaget kan inte disponera dem, säger kammaråklagare Andreas Bergman.

Vad beror det på?

– Ekobrottsmyndigheten fick indikationer på att huvudmännen bakom Belstroj, de som idag är bolagsmän och de som i närtid har varit bolagsmän, på grund av det här åtalet hade startat andra bolag med liknande verksamhet, dit de avsåg att flytta Belstrojs verksamhet. Ett motiv skulle kunna vara att de ville undgå att betala den här särskilda avgiften.

Vi såg att tillgångarna fluktuerade mycket under våren

Fanns det några fler indikationer?

– Vi såg att tillgångarna fluktuerade mycket under våren och att det fanns en tendens att tillgången på likvida medel minskade. Vi såg också att antalet anställda i Belstroj minskade kraftigt i våras.

Andreas Bergman säger att påföljden som Belstrojs företrädare riskerar – böter och en möjlig villkorlig dom – är ”försumbar i sammanhanget”.

– Den skulle inte hota deras verksamhet. Men när det gäller den här särskilda avgiften kan det finnas motiv att undandra pengar.

Hur vanligt är det att frysa tillgångar på det här sättet?

– Jag har aldrig gjort det tidigare. Men när de här indikationerna kom så tvekade jag inte alls. Så fort vi uppfattade att vi hade tillräckligt underlag att kunna påstå detta så agerade vi för att säkra den här avgiften, eftersom det är själva kärnan i åtalet.

Byggnadsarbetaren kan konstatera att flera personer som varit eller är styrelseledamöter i Belstroj också startat en rad nya bolag inom byggbranschen det senaste året. Men Belstrojs ägare Yauhen Blahadarau hävdar att de nya bolagen inte ska ersätta tidigare verksamhet.

Hur kommenterar du att man tagit 2,9 miljoner av Belstrojs tillgångar i förvar?

– På sätt och vis bestraffas vi redan nu i full skala, innan det ens är prövat. Men vi får se hur det går, säger Yauhen Blahadarau.

Ni misstänks för att avveckla Belstroj AB och flytta över verksamheten till andra bolag för att slippa avgift. Är det så?

– Nej.

Så varför har ni startat nya bolag?

– Vilka är vi?

Du och andra personer bakom Belstroj.

– Det är nystartade företag som jobbar med Belstroj, som jobbar med underentreprenader. De här nya företagen är inriktade på andra områden. Man utför andra tjänster än Belstroj.

Vi har bra chanser och kommer att vinna majoriteten av fallen

Så Belstroj kommer att finnas kvar?

– Absolut. Varför skulle det inte finnas kvar?

Vilka chanser har ni i rättegången, tror du?

– Vi har bra chanser och kommer att vinna majoriteten av fallen med personerna i åtalet.

Så du är inte orolig?

– Jag är självklart orolig. Men vi har bra bevis på att de flesta av de här personerna har jobbat legalt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Belstroj-miljoner frysta – misstänks flytta tillgångar: "Fick indikationer"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig