info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Belstroj friades – nu överklagas domen: "Goda chanser"

Belstroj friades i åtalet om brott mot utlänningslagen i tingsrätten. Nu överklagas domen.
– Det finns goda chanser att övertyga hovrätten, säger kammaråklagare Andreas Bergman.
– Tingsrättsdomen är välformulerad, säger Peter Kolare på Belstroj.

Belstroj är ett byggbolag med inriktning på stomentreprenader som gjort stora jobb för byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.

Förra sommaren åtalades Belstrojs vd Peter Kolare och företagets styrelseordförande Yauhen Blahadarau för brott mot utlänningslagen. Det gällde 30 arbetare som enligt åtalet hade jobbat illegalt i Sverige.

Läs också Belstroj frias – slipper miljonböter

Även företaget Belstroj riskerade att straffas, med en sanktionsavgift på 2,9 miljoner kronor. Detta för att man enligt åtalet inte ska ha säkerställt att arbetarna hade rätt att arbeta i landet. I slutet av november friade Attunda Tingsrätt både bolaget och huvudmännen. Rätten ansåg att åklagaren inte kunnat styrka att någon av de arbetarna jobbat illegalt i landet.

I dag har  Andreas Bergman, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, överklagat domen till Svea Hovrätt. Åtalet kommer i stort sett vara detsamma, men Bergman ser ändå stora möjligheter till en fällande dom.

– Det finns goda chanser att övertyga hovrätten och det beror bland annat på att där finns tre juristdomare, alltså tre utbildade domare. I tingsrätten finns det bara en. Om tingsrätten inte tillgodogjort sig detta så ökar den chansen avsevärt i hovrätten, säger Andreas Bergman, som tror att rättegången kan komma att hållas framåt sommaren.

Hur reagerade du på domen i tingsrätten?

– I Sverige har det avgjorts ett stort antal mål av den här typen, och det förekommer på alla allmänna åklagarkammare i hela landet. Det handlar ofta om enskilda personer som är anställda inom restaurangverksamhet, som vistas i landet men utan att ha rätt att arbeta här. Bevisningen är motsvarande som den har varit i det här målet.

Läs också Belstroj-miljoner frysta – misstänks flytta tillgångar: "Fick indikationer"

Andreas Bergman säger att han är förvånad över domen, bland annat eftersom han anser att Belstroj inte sparat bevis på att man kontrollerat de anställdas rätt att vistas i landet.

– Belstroj har inte i ett enda fall sparat någon sådan dokumentation. Den har man konstruerat i efterhand och det framgick tydligt i samband med förhandlingen i tingsrätten. De har ägnat tid åt att samla ihop dokument som de redan borde ha haft.

En viktig punkt i domen är hur länge några av de anställda vistats i Sverige. Åklagaren har hävdat att de varit heltidsanställda, medan Belstroj ansett att arbetarna enbart vistats i Sverige kortare perioder, mindre än 90 dagar per 180-dagarsperiod, och alltså enligt reglerna. Rätten gick på Belstrojs linje.

Inför rättegången i tingsrätten togs 2,9 miljoner kronor av Belstrojs tillgångar i förvar, efter åklagarsidans misstankar om pengaflytt till andra bolag. Inför hovrättsförhandlingarna har åklagaren valt att inte begära frysning av Belstrojs tillgångar, eftersom det inte är möjligt när företaget för tillfället genomför en rekonstruktion.

Belstrojs vd Peter Kolare väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor via mejl.

Läs också DOM STÅR FAST: "Upphandlande myndigheter kan hålla Belstroj utanför"

Vad anser du om domen?

”Att den är välformulerad. Jag hoppas att så många som möjligt läser den och förstår vad det egentligen har handlat om.”

Hur ser du på att den nu överklagas?

”Funderar mest på om du hade ställt några frågor alls om domen hade vunnit laga kraft idag med tanke på att det inte kom några frågor alls när vi blev frikända för tre veckor sen.”

Åklagaren anser fortfarande att ni har satt i system att anställa utlänningar som inte har haft rätt att arbeta eller vistas här. Hur kommenterar du det?

Läs också Stockholmshem stoppar Belstroj: "Slår mot vår orderstock"

”Tingsrätten delar inte den synen och frågan om varför åklagaren fortfarande anser det kan jag inte spekulera om.”

Vad tror du om era möjligheter i hovrätten?

”Jag tror att de är lika goda som i tingsrätten.”

Ni genomgår en företagsrekonstruktion, varför?

”På grund av åtalet och det orimliga och felaktiga mediadrevet, av dig bland annat, som varit så har många kunder valt att avsluta samarbeten eller avvakta domen. Det gjorde att vi hamnade i ett läge där rekonstruktion var enda vägen framåt.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Belstroj friades – nu överklagas domen: "Goda chanser"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig