info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Stockholmshem stoppar Belstroj: "Slår mot vår orderstock"

Illegal arbetskraft vid en kontroll, åtal om brott mot utlänningslagen och en tidigare dom gjorde att Stockholmshem stoppade entreprenören Belstroj från en stor upphandling. Ett nytt beslut ser ut att ge Stockholmshem rätt.

Det blivande höghuset i Skärholmen där Stockholmshem uteslutit Belstroj. Foto: Söderberg Söderberg

Bostadsföretaget Stockholmshem bygger för tillfället ett höghus på 21 våningar i förorten Skärholmen. Utöver 100 lägenheter kommer byggnaden även att inrymma Stockholmshems nya huvudkontor med 300 arbetsplatser.

Stockholmshem har under upphandlingen av stomentreprenaden uteslutit det stora entreprenadbolaget Belstroj av tre anledningar.

Enligt Stockholmshem påträffades illegal arbetskraft som var anställd av Belstroj i en arbetsplatskontroll 2018, då man var underentreprenör. Företrädare för Belstroj har dömts för brott mot utlänningslagen 2014 och entreprenören och två av dess företrädare står även åtalade för brott mot utlänningslagen på grund av att anställda, enligt åklagare, ska ha jobbat illegalt i landet.

Belstroj överklagade Stockholmshems uteslutning till Förvaltningsrätten i Stockholm, men rätten dömde till Stockholmshems fördel. Förvaltningsrätten skriver att ”Stockholmshem har haft fog för att utesluta Belstroj till följd av att bolaget gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen.”

Domen överklagades till Kammarrätten, som valde att inte pröva ärendet. Nu ligger målet hos Högsta förvaltningsdomstolen, som ska besluta om det ska tas upp till prövning. Gör man inte det vinner domen laga kraft och ger Stockholmshem rätt att blockera Belstroj.

Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, säger att han är nöjd över domen i Förvaltningsrätten. Mer än så vill han inte säga med hänvisning till att ärendet inte är helt avgjort.

Belstrojs vd Peter Kolare är besviken över Förvaltningsrättens beslut.

– Det är självklart jättetråkigt att vi blir dömda på förhand. Hela det här åtalet ligger oss i fatet innan vi faktiskt har haft en rättslig prövning. Vi blir behandlade som om vi redan är skyldiga innan saken ens har prövats i rätten, säger han och påpekar att han tycker att det är tråkigt att man efter beslutet valt att gå vidare med ett anbud som är 6 miljoner kronor dyrare.

Peter Kolare är medveten om att beslutet påverkar hans företag negativt.

– Självklart slår det mot vår orderstock. Jag tycker inte att Förvaltningsrätten har gett det här en rättvis prövning. Jag tycker att man ska gå på konstaterade fakta och inte gå på teorier baserade på anklagelser som inte har prövats rättsligt än, säger han med hänvisning till åtalet för brott mot utlänningslagen som ännu inte är avgjort.


Du läser: Stockholmshem stoppar Belstroj: "Slår mot vår orderstock"