info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bättre avtal för utstationerade

Nu tar regeringen ett första steg mot ändringar av den utskällda lagen lex Laval. En statlig kommitté ska se över hur kollektivavtalet kan stärkas för utstationerade arbetare.

-Vi vill att svenska kollektivavtal ska gälla för alla på svensk arbetsmarknad. Då krävs bland annat ändringar i lex Laval men också förändringar i EU-direktivet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) i ett pressmeddelande.
Under valrörelsen lovade bland andra hennes parti att riva upp lex Laval. Lagen begränsar fackens rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal med utländska företag vars anställda jobbar tillfälligt i Sverige. Alltså är utstationerade. Även den fackliga rörelsen har hårt drivit kravet på att lagen ska rivas upp. Bakgrunden är att man idag inte har rätt att använda stridsåtgärder för att tvinga fram fullständiga svenska kollektivavtal med de utländska företagen.

Klar sista maj 2015

Nu har regeringen tagit ett första steg mot att skriva om lagen i syfte att just stärka kollektivavtalet. Regeringen har idag ändrat direktiven för en statlig kommitté som redan jobbade med att se över lex Laval i andra delar. Kommittén ska nu ”överväga vilka lagändringar och eventuella andra åtgärder som krävs för att stärka kollektivavtalens ställning i utstationeringssituationer”. Utredningen ska vara klar den sista maj nästa år.
Regeringen har också bytt ordförande i Utstationeringskommittén. Det blir en socialdemokrat, Maria Granlund, som tar över.

Byggnads positivt

Byggnads ordförande Johan Lindholm välkomnar både regeringens åtgärder och val av ny ordförande.
– Det är glädjande, tycker jag. Att de nu tar tag i de vallöften som vi varit ute och pratat om. Att man river upp och gör om, så att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som är i Sverige och arbetar.
Han säger att Byggnads noggrant kommer att följa arbetet med förändringarna och hoppas på ett samarbete med utredningens nya ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bättre avtal för utstationerade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig