info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Båstadsbor överklagar nedlagt åtal

Beslutet att lägga ned åtalet mot tre Banverkschefer kommer att överklagas. Åklagaren har fel, menar en doktor i miljörätt.

Överåklagare Sven-Erik Alhem kritiseras skarpt av experter och av boende på Hallandsåsen. Beslutet att lägga ned åtalen för brott mot vattenlagen anses felaktigt och riksåklagarämbetet säger till Dagens Nyheter att beslutet kommer att granskas.

Beslutet att lägga ned åtalen kom bara några veckor innan rättegångens kulle inledas i Ängelholms tingsrätt. Alhem motiverade beslutet med att experterna är oense om tunnelbygget omfattas av vattenlagen. Han menar att han som åklagare inte kan presentera ett åtal där han inte tror på en fällande dom.
Enligt Annika Nilsson, doktor i miljörätt vid Lunds universitet, är Alhems bedömning felaktig eftersom han inte tagit hänsyn till att en av de tillfrågade experterna är anlitad av Banverket och därför part i målet.
De boende på Hallandsåsen, som nu organiserar en namninsamling för att överklaga beslutet, menar att en utebliven rättegång om tunnelbyggets påverkan på åsens grundvatten kan leda till att det blir fritt fram att dränera grundvatten vid tunnelbyggen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Båstadsbor överklagar nedlagt åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig