info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bankernas tuffare krav: "Måste ha kontroll på sina underentreprenörer"

Via nya initiativet Hållbar byggbransch stramar nu flera banker upp regler i samband med finansiering av byggprojekt. Målet är att tvätta bort ekonomiskt fiffel och motverka missförhållanden i branschen.

”Vi kommer ställa krav på att de som lånar till ett byggprojekt ska ha kontroll på sina underentreprenörer”, säger Roger H Germer, verksamhetsledare på Hållbar byggbransch. Foto: Pressbild Hållbart byggbransch/Mostphotos.

”Hållbar byggbransch” är ett nytt initiativ av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB samt Swedbank och Sparbankerna.

De nya reglerna börjar gälla redan nästa vecka, den 27 november. Från den dagen inför flera banker särskilda villkor för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet.

Hårdare lånekrav för bygg

Roger H Germer är verksamhetsledare på Hållbar byggbransch.

– Det våra villkor riktas mot är beställare som fastighetsägare och byggherrar. Syftet är att få till en ren och schysst byggbransch, säger Roger H Germer till Byggnadsarbetaren och fortsätter:

– Vid sidan av den vanliga kreditprövningen kommer vi därför ställa krav på att de som lånar till ett projekt måste ha kontroll på sina underentreprenörer på varje byggarbetsplats.

På Hållbar byggbransch menar man att det är ett problem när utlånande pengar slussas vidare till ett ofta komplext nät av olika entreprenörer där det inte finns någon riktigt kontroll över om de gör rätt för sig när det gäller bland annat skatter och anställningsvillkor.

Hårdare lånekrav för byggMånga gånger skriver beställarna över byggherreansvaret på huvudentreprenören. Hur ska ni ha kontroll på att byggbolagen följer de nya kreditkraven?

– Under byggtiden ska de lämna rapporter från projekten till beställare och banker som visar att man har schysta och bra byggare i sina underentreprenörsled. Om det inte är helt och rent ska man vidta åtgärder och informera oss i samband med att de lämnar en rapport. Det kan handla om att de har bytt ut en entreprenör eller vidtagit någon annan åtgärd, säger Roger H Germer.

LÄS ÄVEN: 28,5 miljoner misstänks ha betalats i svarta bygglöner

De här rapporterna från byggbolagen ska lämnas löpande under byggtiden. Genom kontrollsystem ska beställare tillsammans med byggbranschen utföra löpande egna kontroller av underentreprenörerna.

– Det finns flera digitala kontrollsystem i dag som är sammankopplade med den elektroniska personalliggaren och olika myndigheter. Många bolag använder dessa redan idag. För att komplettera ska det även utföras fysiska arbetsplatskontroller av en oberoende part som bekräftar att det digitala stämmer, säger Roger H Germer.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Hållbar byggbransch

”Initiativet har startats av sex banker i nära samverkan med fastighets- och byggsektorn och har resulterat i gemensamma riktlinjer som för kunderna innebär krav på ökad kontroll i alla entreprenörsled.

Danske Bank, Nordea, SBAB, SEB samt Swedbank och Sparbankerna – inför bankgemensamma särskilda villkor för att ytterligare standardisera bankernas krav.”

Fakta: bankinfrastruktur.se

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bankernas tuffare krav: "Måste ha kontroll på sina underentreprenörer"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig