info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Baltförmedlare häktad

Christian Mark, en av männen bakom bolagen Byggbemanning och Polite, häktades förra veckan. Han misstänks för skatte- och bokföringsbrott.

I förra veckan gjorde polis husrannsakan på en gård i Nyhamnsläge i nordvästra Skåne. Från gården har Christian Mark under flera år på olika sätt medverkat i förmedling av polska och baltiska arbetare till bygg- och jordbruksjobb i Sverige. Vid husrannsakan beslagtogs dokument och räkenskaper.
På fredagen i förra veckan häktades Christian Mark. Han misstänks för skatte- och bokföringsbrott i samband med förmedlingen av hantverkare.

Enligt kammaråklagare Gina Kezovska är det för tidigt för att peka ut enskilda bolag som förekommer i utredningen. Sedan tidigare är det känt att företaget Byggbemanning hade en momsskuld på över 100 000 kronor när bolaget likviderades. Men Gina Kezovska säger att de brittiskregistrerade bolag som Mark medverkade i under 2003, bland annat Polite LLP, är intressanta i utredningen.
Gården i Nyhamnsläge har från och till använts som tillfällig bostad åt hantverkare från framför allt Polen och Litauen. Hantverkarna har arbetat på byggen och bondgårdar, mest i Skåne. Förmedling, rekrytering och marknadsföring har skötts av bolag som styrts av Christian Mark och Lars Vikingsson.

Vikingsson är den av de två som synts mest i media. I flera tvister med Byggnads är det Vikingsson som företrätt bolagen och i en intervju med Byggnadsarbetaren för drygt ett år sedan beskrev Vikingsson sin partner som den som håller i det praktiska arbetet i Sverige.
Kunderna har betalat mellan 100 och 150 kronor per timme. Pengarna har gått till bolagen som sedan betalat cirka 50 kronor per timme till hantverkarna. Mark och Vikingsson har hävdat att hantverkarna är egna företagare eller delägare i förmedlingsbolagen och att därför har rätt att arbeta i Sverige.

Kammaråklagare Gina Kezovska säger att Lars Vikingsson och flera andra personer kommer att höras i utredningen. Lars Vikingsson är dock inte i dagsläget misstänkt för något brott.
Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå Lars Vikingsson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Baltförmedlare häktad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig