info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsträta mellan Byggnads och städbolag

Byggnads i Sundsvall har hamnat i en avtalstvist med stadföretaget Ocab.

Ocab utför städning och asbestsanering på byggarbetsplatser. Företagets anställda följer däremot Fastighetsanställdas avtal.
– Det är billigare för företaget. De betalar ut lägre lön och sämre reseersättning. Och så vill de slippa granskningsarvoderna, säger Lars Westlund på Byggnads i Sundsvall.
Byggnads anser att företag som utför arbeten på byggarbetsplatser ska följa byggavtalet. Ocab kan komma att strykas från Byggnads listor över godkända underentreprenörer om de fortsätter följa Fastighetsavtalet.
Fram tills nu har Byggnads haft hängavtal med Ocab. Det har gällt byggstädning och mer omfattande asbestsanering. Buster Björklund, vd för Ocab, anser att det hängavtalet ska fortsätta gälla.
– Byggbranschen är en höglönebransch med utbildat folk. Mina anställda tar jobben som byggnadsarbetarna inte vill ha, mögelsanering, oljesanering och avloppsanering. Jag kan inte betala ut byggnadsarbetarlöner till mina anställda, säger Buster Björklund.
Han förstår inte varför Byggnads i Sundsvall vill ändra avtalet.
– Vi har haft hängavtal i 10 år. Och så plötsligt blir jag uppringd av Byggnads som säger att jag måste skriva på annars blir jag svartlistad. Jag har talat med städbolag i andra städer och ingenstans har Byggnads krävt samma sak, säger Buster Björklund.
När det råder oklarheter kring vilket fackförbunds avtal som ska gälla, så avgörs frågan av LO:s styrelse. Enligt Lars Westlund är det troligt att det blir så även i fallet Ocab.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsträta mellan Byggnads och städbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig