info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsrörelsen är igång

Efter att förbundsstyrelsen fastställt avtalsrådets rekommendationer är avtalsrörelsen 2017 nu officiellt igång. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin tror på en lugnare tillställning än i fjol.

I förrgår samlades förbundets avtalssekreterare och regionernas avtalsansvariga för det rådslag som utgör avtalsrörelsens formella inledning.
‒ Det var sedvanliga förhandlingar och avtalsrådet ställde sig bakom de yrkanden som framkommit i motioner, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Avtalsrådet har en rådgivande funktion. Efter dess sammanträde fastställde förbundsstyrelsen de avtalsyrkanden rådet rekommenderat.
‒ Men jag kan inte berätta om innehållet i de yrkanden vi ställde oss bakom förrän vi lämnar avtalskraven.


LÄS MER:
Så var avtalsrörelsen 2016

Fjolårets avtalsrörelse blev stormig med hård retorik och strejk. Torbjörn Hagelin tror att 2017 års upplaga blir en lugnare tillställning.
‒ Det är min förhoppning. Efter konflikten våren 2016 tycker jag att relationen och diskussionen mellan parterna har förbättrats väsentligt och det är min förhoppning att vi ska gå i mål utan vare sig medling eller konflikt. Vi har ju en månad längre på oss och har satt ut flera förhandlingsdagar med motparten än i fjol.

Krav lämnas 26 januari

Byggnads ska lämna avtalskrav för byggavtalet den 26 januari, för teknikinstallationsavtalet den 27 januari och för plåtavtalet den 20 mars. Förutom regionernas avtalsansvariga deltog också runt 70 yrkesverksamma medlemmar i avtalsrådets arbete med att ta fram yrkanden.
‒ De är de riktigt viktiga personerna i avtalsrådet. De som står ute i produktionen och jobbar och inte är anställda av organisationen, säger Torbjörn Hagelin.

Detta gör avtalsrådet
Byggnads regioner skickar in yrkanden om vad de vill förbättra i de olika kollektivavtal Byggnads tecknar. Förbundets avtalssekreterare föreslår därefter avtalsyrkanden utifrån regionernas motioner.
Om rådet ställer sig bakom avtalssekreterarens förslag går frågan vidare till förbundsstyrelsen som fastställer kraven.
När parternas förhandlare enats om ett avtalsförslag lämnas detta över till avtalsrådet för godkännande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsrörelsen är igång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig