info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalslöst tillstånd i byggbranschen

Det blev inget avtal igår. Nu råder avtalslöst tillstånd och Byggnads och arbetsgivarna står långt ifrån varandra.

Det utväxlades bud från båda håll under gårdagen och Byggnads och BI täffades även under 45 minuter för att diskutera knäckfrågor.
Men det hjälpte inte.
Parterna kunde inte enas om något avtal.

Knäckfrågorna är nu:
* GRANSKNINGEN. Medlarna föreslog i sitt bud en process där nya, lagliga texter kring lönegranskning tas fram. Problemet för Byggnads, vilket gjorde att de sa nej, var att granskningen skulle upphöra helt under arbetet med ny avtalstext. Igår lämnade man en text till arbetsgivarna som skulle gälla under processen med att ta fram en slutgiltig text. På så sätt skulle man kunna fortsätta lönegranska utan avbrott. Men det förslaget sa arbesgivarna nej till.

* 1 200-TIMMARSREGELN. Idag gäller att på arbetsplatser över 1 200 timmar gäller ackord som huvudlöneform. Arbetsgivarna vill att företag som är på en arbetsplats mindre än 1 200 timmar ska slippa den regeln, även om det total bygget är på mer än 1 200 timmar. Det säger Byggnads blankt nej till.

Eftersom avtalslöst tillstånd nu gäller, kan Byggnads varsla om strejk. Det avtalslösa tillståndet betyder också att den avtalade höjningen på 3,40 som beslutades 2007 nu skjuts upp tills ett avtal kan skrivas.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalslöst tillstånd i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig