info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalslöst företag på Byggnads bygge

Ett företag utan kollektivavtal har upptäckts vid ombyggnaden av Byggnads och Kommunals förbundskontor i Stockholm. En underentreprenör tog in ett litauiskt bolag som saknade kollektivavtal.

På arbetsplatsen vid Hagagatan i Stockholm används säkerhetssystemet ID06. Alla som arbetar där måste ha en passerbricka för att komma in i lokalerna. Men från bland annat Byggnads avdelning har det riktats kritik mot att det saknas en tillräcklig kontroll på vilka som är där. I mars upptäckte Byggnads ombudsman Tomas Kullberg ett litauiskt företag, Baltic Ceiling, som inte fanns med på underentreprenörslistan och som saknade kollektivavtal. Något som står i strid med avtal på arbetsplatsen. Kollektivavtal är dessutom en grund i den fackliga verksamheten och något som facket kräver på alla arbetsplatser.
Byggnads tolk och ombudsman Gints Kaplers besökte arbetsplatsen den 30:e mars för att tala med arbetarna.
-De anställda hade ingen aning om att de skulle ha kollektivavtal, säger Gints Kaplers.
Då hade Baltic Ceiling varit på arbetsplatsen i cirka två månader.

Underentreprenören TJ Byggakustik, som är medlem i Sveriges Byggindustrier och omfattas av kollektivavtal, hade tagit in företaget. När det hela upptäcktes förbjöd Tomas Kullberg arbetarna från Baltic Ceiling att jobba vidare.
– De löste frågan genom att TJ Byggakustik direkt anställde de fem byggnadsarbetarna som var på plats. Därmed omfattades de av avtalet, berättar han.
Nu pågår förhandlingar om kollektivavtalsbrott mellan Byggnads avdelning och företaget, företrätt av Sveriges Byggindustrier. Byggettan kräver skadestånd. Byggnadsarbetaren söker företrädare för Kommunal och Byggnads för kommentarar om hur ett avtalslöst företag kunde hamna på deras bygge.

Kalle Mäkinen är vd för TJ Byggakustik. Han säger att han tog in Baltic Ceiling eftersom de behövde lösa en stor arbetsbelastning akut.
-Vi måste ta in folk för att kunna forcera när det var möjligt. Jag hade inte en tanke på avtal när jag tog in killarna, säger han.
Han säger att bygget varit ovanligt struligt, med mycket förseningar.
-Vi skulle varit klara i december, först nu närmar det sig slutet.
Beställare till bygget på Hagagatan är Polstjärnan som ägs av de båda fackförbunden Kommunal och Byggnads. Polstjärnan har anlitat projektledningsföretaget Hifab för arbetena. Byggföretaget BTH Bygg har ansvaret för den största delen av bygget och samordningsansvaret.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalslöst företag på Byggnads bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig