info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsbråket har startat

Tonen har skärpts inför de kommande avtalsförhandlingarna. Byggnads har lagt fram flera avtalskrav om arbetsmiljön, men Sveriges Byggindustrier (BI) vill bara diskutera lön.

Byggnads har i en debattartikel i DN ställt krav på arbetsmiljöcertifiering i byggbranschen. Facket vill lyfta frågan eftersom många skadas och dör i byggolyckor. Hittills i år har sju personer dött och 2010 orsakade 3 033 arbetsolyckor i byggbranschen sjukskrivning.
Men det är osäkert om det ens blir några förhandlingar. Byggnads och BI har idag ett avtal, det så kallade superavtalet, som sträcker sig fram till 2013. Enligt det avtalet ska parterna enbart förhandla om löner.
– Vi har ett avtal och ser inte att debattinlägget vänder sig mot oss, utan möjligen mot andra arbetsgivarorganisationer i byggsektorn samt regeringen. Men självklart är vi intresserade av att fortsätta arbetet tillsammans med Byggnads för att göra arbetsmiljön bättre. Men inte under avtalsrörelsen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Ingen strejkrätt
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads, anser att det inte finns några hinder för att diskutera Byggnads förslag.
– Vi kan ta upp vilken fråga vi vill, men vi har ingen strejkrätt i det här fallet. Om bara parterna är överens om att diskutera en fråga så går det självklart bra.
Men vad händer om BI säger nej?
– Vi kommer envetet att fortsätta lyfta fram frågan, säger Torbjörn Johansson.
Han anser om det införs arbetsmiljöcertifikat på andra avtalsområden, exempelvis vvs, glas och kyl, blir det en väldigt svår situation för de företag som tillhör BI.
På BI är man skeptiska till att arbetsmiljöcertifikatet ska var ett tvång för att bolagen ska få verka i byggbranschen.
– Certifieringen kan vara en bra idé, men den måste bygga på frivillighet, säger Mats Åkerlind.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsbråket har startat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig