info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalen klara i natt: 3:20 från 1 januari

Nya bygg- och anläggningsavtal för 17 månader blev klara vid ett-tiden i natt. Lönerna höjs med 3:20 kronor per timme från 1 januari 2006.

Byggnads fick igenom särskilda lönetillägg för bil- och maskinförare samt dykare. Man fick också gehör för sitt krav på betald ledighet under klämdag om nationaldagen infaller på en tisdag eller en torsdag.
Det blev klart när Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads sent i natt enades om nya bygg- och anläggningsavtal. Avtalen gäller i 17 månader, fram till den 31 mars 2007.
– Sett till utgångsläget, med arbetsgivarnas krav, får det ses som en framgång. Det materiella innehållet kunde förstås vara bättre men det är ändå hyfsat, säger Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef.

Avtalen innebär att utgående löner höjs med 3:20 kronor per timme från den 1 januari 2006. Bil- och maskinförarnas löner höjs från samma datum med ytterligare 1:25 kronor per timme och för dykarna höjs dyktillägget från 44 procent till 47 procent av lönen.
Avtalens grundlön höjs med tre kronor per timme. Tilläggen för skift, övertid med mera höjs med 2,8 procent.
BI fick igenom en mer flexibel förläggning av arbetstiderna medan Byggnads fick gehör för att klämdagarna runt nationaldagen blir lediga med betalning i form av helglön. Det innebär att när nationaldagen inträffar på en tisdag, som 2006, blir måndagen ledig. När nationaldagen inträffar på en torsdag blir fredagen ledig.

Frågorna om vem som ska förhandla om lön får en arbetsgrupp fortsätta att diskutera under avtalsperioden. Arbetsgivarna har där krävt att Byggnads lokalavdelningar inte ska vara förhandlingspart på mindre arbetsplatser medan Byggnads krävt att avdelningarna ska vara lokal part på anläggningsavtalets område. Man lyckades inte heller nå något resultat när det gäller anpassning av LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om regler för utländska företag som är tillfälligt verksamma i Sverige. Den frågan kommer man att behandla särskilt i förhandlingar under hösten.

Byggnads träffar på onsdagen maskinentreprenörerna för förhandlingar om ett nytt entreprenadmaskinavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalen klara i natt: 3:20 från 1 januari

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig