info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal mellan Byggnads och Expandera Mera

Det är nu klart med ett avtal mellan bemanningsföretaget Expandera Mera och Byggnads. - Vi provar det här året ut. Sedan gör vi en utvärdering, säger Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggettan.

Avtalet gäller mellan facket och de två bemanningsföretagen Expandera Mera och Helpman.
– Vi har skrivit ett hängavtal på bemanningsavtalet, men med vissa förändringar, säger Lars-Göran Bromander.
Bemanningsföretagen och Byggnads har haft en konflikt under flera år. Kortfattat handlar striden om att Byggnads vill att de på bemanningsföretagen ska tjäna lika mycket som de andra som är på samma byggarbetsplats. Bemaningsföretagen vill att byggavtalet ska gälla och att de ska kunna ge sina anställda en fast timpeng.
– Det här avtalet innebär att det blir en mjuk övergång till lika löner. Stegvis ska vi komma dit och målsättningen är att det ska vara lika lön efter nyår.
Byggnads ska följa upp avtalet i två steg. Efter årets tredje kvartal ska lönerna på bemanningsföretagen jämföras med de övriga på samma byggarbetsplats. Efter nyår ska en större utvärdering göras.
– Nu vet bemanningsföretagen vilken nivå som kommer att gälla och då går de förhoppningsvis in och tar ut ett högre belopp för sina anställda på en gång. Det innebär att de kanske måste skippa vissa kunder som inte vill betala, säger Lars-Göran Bromander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal mellan Byggnads och Expandera Mera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig